Wat is de link tussen de bekkenbodem en een opgeblazen gevoel?

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Wist je dat de bekkenbodem een rol kan spelen in het ontstaan van bloating of een opgeblazen gevoel? Hoe werkt dit nu precies?
Inhoud

Achtergrond

Bloating, het gevoel dat je een opgeblazen buik hebt, is één van de meest voorkomende en storende klachten bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van bloating: meer darminhoud (stoelgang of lucht), verstoord ledigen van de darm (bijvoorbeeld door dyschezie), verhoogde gevoeligheid aan signalen vanuit de buik, of een verstoorde ademhaling.

Voor de behandeling van bloating gebruiken we meestal dieet aanpassingen. Andere mogelijkheden zijn het beïnvloeden van de darmflora met bijvoorbeeld probiotica, ademhalingstherapie, inwerken op de overgevoeligheid van de darmen, of bevorderen van de evacuatie van gas uit de darmen.

Zoals gezegd lijkt het erop dat de bekkenbodem bij sommige mensen een rol kan spelen in het optreden van bloating. In deze studie van een Italiaanse onderzoeksgroep hebben ze dit verder onderzocht en hebben ze het effect van bekkenbodemkinesitherapie op bloating bestudeerd.

Resultaten

Alle deelnemers met bloating in deze studie volgenden eerst een dieet, aangezien dit momenteel de standaardbehandeling is. Enkel indien het dieet niet werkte werd er een bekkenbodemonderzoek uitgevoerd en kinesitherapie gestart. Ongeveer de helft van de patiënten die bekkenbodemkinesitherapie volgden hadden hiermee een positief effect en konden hun bekkenbodem beter gebruiken. Maar belangrijker is dat deze patiënten veel minder last hadden van bloating.

Wat nu?

Deze studie bewijst dat de bekkenbodem bij een deel van de patiënten met bloating een belangrijke rol kan spelen. Bloating is momenteel vaak nog moeilijk te behandelen dus nieuwe mogelijkheden voor behandeling zijn dringend nodig. Bekkenbodemkinesitherapie zou hier dus wel eens een rol kunnen gaan spelen.

Bron

Iovino, P., Neri, M.C., D’Alba, L., et al. Pelvic floor biofeedback is an effective treatment for severe bloating in disorders of gut-brain interaction with outlet dysfunction. Neurogastroenterology & Motility. 34:e14264. (2022)

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond