Wat is de rol van probiotica?

Gastauteur
Gastauteur
Samenvatting
Probiotica worden regelmatig voorgeschreven bij PDS. Maar hoe werken ze en helpen ze ook echt?
Inhoud

Wat zijn probiotica?

Probiotica bevatten bacteriën die lijken op onze darmflora. Ze kunnen helpen om het natuurlijke evenwicht in onze darmen te onderhouden. Probiotica kunnen verschillende soorten bacteriën bevatten, vaak gaat het om de Lactobacillus of Bifidobacterium soorten.

Probiotica zijn verkrijgbaar in de vorm van voeding en voedingssupplementen. Voorbeelden van voeding rijk aan probiotica zijn yoghurtdrankjes zoals Actimel, Yakult en Activia.

Hoe werken probiotica?

Probiotica bevorderen een gezonde darmflora waardoor ziekteverwekkende bacteriën onderdrukt worden. Ze beschermen eveneens de darmwand en ondersteunen het immuunsysteem.

Wat is de rol van probiotica in PDS?

Probiotica worden regelmatig gebruikt in de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Wetenschappelijk onderzoek toont echter tegenstrijdige resultaten op vlak van de veiligheid en het positief effect van probiotica. Het is dan ook belangrijk om dit in het achterhoofd te houden wanneer je probiotica probeert.

Probiotica kunnen een positief effect hebben op buikpijn, een opgezette buik en winderigheid. Bij sommige patiënten kan het de symptomen net erger maken. We kunnen jammer genoeg niet voorspellen wie positief zal reageren op probiotica.

Welke probiotica kan je gebruiken?

Momenteel werken Belgische experten aan een overzicht van probiotica die een bewezen effect hebben in PDS. Hou onze website in de gaten voor een overzicht.

Bronnen

Wilkins T, Sequoia J. Probiotics for Gastrointestinal Conditions: A Summary of the Evidence. Am Fam Physician. 2017 Aug 1;96(3):170-178.

Dale HF, Rasmussen SH, Asiller ÖÖ, Lied GA. Probiotics in Irritable Bowel Syndrome: An Up-to-Date Systematic Review. Nutrients. 2019 Sep 2;11(9):2048.

Asha MZ, Khalil SFH. Efficacy and Safety of Probiotics, Prebiotics and Synbiotics in the Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A systematic review and meta-analysis. Sultan Qaboos Univ Med J. 2020 Feb;20(1):e13-e24.

Gastauteur

Dit artikel is geschreven door een gastauteur. Helen Lambrechts is student geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. Voor haar masterproef werkt zij mee aan wetenschappelijk onderzoek over het prikkelbare darmsyndroom.

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond