Eetstoornissen bij het prikkelbare darmsyndroom

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
In een recente studie onderzocht men de eetgewoontes van patiënten met het prikkelbare darmsyndroom met de focus op eetstoornissen.
Inhoud

Achtergrond

In een recente studie onderzocht men de eetgewoontes van patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Dit met de focus op de relatie met voeding en eetstoornissen.

Resultaten

De studie vond een duidelijk verband tussen de ernst van de symptomen en het risico op een ongezonde relatie met voeding. Het PDS subtype heeft hier geen invloed op.

Minder dan 1 op 5 van alle patiënten had een gezonde relatie met eten. Meer dan 1 op 4 voldeed zelfs aan de criteria voor een verontrustende relatie met eten. Bijna 1 op 3 van de patiënten gaf zelf aan een eetstoornis te hebben nu of in het verleden.

Uit angst voor symptomen passen veel patiënten hun voeding aan. Jammer genoeg zijn niet al deze aanpassingen even positief. Zo kunnen ze niet alleen een effect hebben op de fysieke gezondheid, maar ook op het mentaal welzijn. Voorbeelden van ongezonde eetgewoontes zijn:

  • Maaltijden overslaan
  • Langdurig vasten
  • Niet eten bij honger
  • Het mijden van volledige voedingsgroepen
  • Geen nieuwe voeding willen proberen

Wat nu?

Eten is een belangrijk onderdeel van ons leven, maar jammer genoeg kan eten bij veel PDS patiënten klachten uitlokken. Om dit te voorkomen kan het advies zijn voedingsgewoontes aan te passen. Deze studie toont echter aan dat PDS patiënten vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van een ongezonde relatie met voeding of zelfs eetstoornissen. Extra aandacht voor een gezonde relatie met eten en een gebalanceerd dieet is dan ook cruciaal.

Bron

Evans, KM, Averill, MM, Harris, CL. Disordered eating and eating competence in members of online irritable bowel syndrome support groups. Neurogastroenterology & Motility (2023); 35:e14584. doi:10.1111/nmo.14584

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond