Risicofactoren voor het ontstaan van het prikkelbare darmsyndroom

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
In een recente studie werden de risicofactoren en beschermende factoren voor het ontstaan van PDS bestudeerd.
Inhoud

Achtergrond

Er is al veel geschreven over de risicofactoren die een rol spelen in het ontstaan van het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Een Amerikaanse onderzoeksgroep heeft de resultaten van al deze studies samengenomen en hier een uitgebreid artikel over geschreven. Naast risicofactoren zijn er echter ook beschermende factoren die ervoor zorgen dat iemand minder kans heeft om PDS te ontwikkelen.

Risicofactoren

 1. Vrouwelijk geslacht.
 2. Overgewicht. De resultaten van studies die naar het gewicht keken waren echter gemengd. Er is zelfs een studie die ondergewicht als een risicofactor voor PDS toont.
 3. Roken
 4. Gastro-enteritis (buikgriep). Eén van de meest bekende risicofactoren voor het ontwikkelen van PDS. Hevigere symptomen tijdens de infectie zorgen voor een grotere kans op het ontwikkelen van PDS.
 5. Traumatische ervaring. Dit kan gaan van misbruik tot het overlijden van een familielid of een ernstig ongeluk. Het delen van deze ervaringen onmiddellijk nadat ze gebeurd zijn verlaagd de kans om PDS te ontwikkelen.
 6. Zowel acute stress situaties (bv. Financiële moeilijkheden, verandering van werk, oorlog) als chronische stress situaties (bv. Aanhoudende moeilijkheden op het werk of thuis) kunnen PDS uitlokken. Het persisteren van stress kan bestaande symptomen ook erger maken.
 7. Psychologische aandoeningen. Zoals je eerder kon lezen op onze website staan ziektes zoals angststoornissen en depressie in een continue wisselwerking met PDS.
 8. Verstoorde slaap. Slechte slaapkwaliteit of niet kunnen slapen zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van PDS. Het aantal uren slaap speelt geen rol.
 9. Somatische symptomen. Wanneer iemand last heeft van andere klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, rugpijn, dan is er een hoger risico op het ontwikkelen van PDS.  
 10. Familieleden met PDS. Geadopteerde kinderen hebben geen hogere kans op het ontwikkelen van klachten als de adoptieouder PDS heeft wat insinueert dat genetica hier een rol speelt.

Beschermende factoren

 1. Sociale ondersteuning. Wanneer iemand een robuust sociaal netwerk heeft om op terug te vallen bij problemen dan is er een lagere kans op het ontwikkelen van PDS.
 2. Personen met een optimistisch karakter hebben een lagere kans op het ontwikkelen van PDS.

Bron

Jasmine K. Zia, Adrienne Lenhart, Pei-Lin Yang, Margaret M. Heitkemper, Jason Baker, Laurie Keefer, Miguel Saps, Callie Cuff, Gregory Hungria, Elizabeth J. Videlock, Lin Chang. Risk Factors for Abdominal Pain–Related Disorders of Gut–Brain Interaction in Adults and Children: A Systematic Review. Gastroenterology. 163:4. (2022)

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond