De rol van gluten in het prikkelbare darmsyndroom

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Iedereen kent glutenintolerantie of coeliakie. Maar wat is nu de rol van gluten in PDS?
Inhoud

Diagnose PDS

Eén van de vereisten om een diagnose van PDS te stellen is de afwezigheid van glutenintolerantie of coeliakie. Dit wordt meestal gedaan door middel van een bloedonderzoek en bij twijfel kunnen er biopsies genomen worden in de darm.

Coeliakie

Coeliakie of glutenintolerantie is een ziekte waarbij het immuunsysteem abnormaal reageert op gluten, hierdoor wordt de wand van de dunne darm beschadigd. De dunne darm is verantwoordelijk voor de vertering en opname van verschillende voedingsstoffen. Schade van de dunne darm kan er dan ook voor zorgen dat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen waardoor er tekorten ontstaan. Coeliakie kan niet worden genezen, maar het vermijden van gluten zorgt er wel voor dat de darmwand niet langer beschadigd worden en kan herstellen.

Hoe komt het dan dat sommige patiënten met PDS zich beter voelen als ze geen gluten meer eten?

Waarom geeft tarwe klachten?

Er zijn twee manieren waarop tarwe voor klachten kan zorgen. Tarwe bevat verschillende eiwitten, onder andere gluten, en koolhydraten. Een persoon kan ofwel reageren op de eiwitten ofwel op de koolhydraten.

De rol van koolhydraten

De koolhydraten in tarwe behoren tot de FODMAPs. Zoals reeds eerder besproken zorgen FODMAPs ervoor dat de darmen uitzetten door gas- en vocht productie. Bij mensen met gevoelige darmen, zoals bij PDS, kan dit voor klachten zorgen.

De rol van eiwitten

Gluten is één van de eiwitten die in tarwe voorkomen, maar er zijn ook nog andere eiwitten aanwezig die voor klachten kunnen zorgen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dit gebeurt, maar een verstoorde reactie van het immuunsysteem op deze eiwitten zou hierin een rol spelen.

Aanpassingen in het dieet

Wanneer u overgevoelig bent aan één van de eiwitten in tarwe dan is het voldoende om glutenvrij te eten. Veel glutenvrije producten bevatten echter wel nog FODMAPs dus het is belangrijk om steeds de verpakkingen goed na te kijken. We hebben nog geen testen om het onderscheid te maken tussen een reactie op eiwitten of een reactie op koolhydraten. We kunnen dan ook niet zeggen wat de beste dieetaanpassingen in uw situatie zijn. Bij twijfel is het steeds aangewezen een arts of diëtist te raadplegen.

Toekomst

De reactie op tarweproducten wordt momenteel uitgebreid bestudeerd door wetenschappers en we hopen dan ook om in de komende jaren meer te weten te komen en gerichter te kunnen behandelen. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in onderzoek door regelmatig terug te komen naar onze website.

Bronnen

De Giorgio R, Volta U, Gibson PR Sensitivity to wheat, gluten and FODMAPs in IBS: facts or fiction? Gut 2016;65:169-178.

Patient education: Celiac disease in adults UpToDate

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond