Inleiding
Eind maart 2019 schreven we een eerste nieuwsbericht over het effect van COVID-19 op maag en darmen. Niemand had toen verwacht dat dit onderwerp een half jaar later nog steeds zo actueel zou zijn. Daarom vonden we het tijd om jullie een korte update te bezorgen. Er is de voorbije maanden namelijk veel onderzoek gevoerd en we weten nu heel wat meer.
Welke maag- en darmklachten kunnen voorkomen?
De meest voorkomende maag-darmklachten zijn nog steeds diarree, misselijkheid en overgeven. Deze gaan de ontwikkeling van luchtwegklachten vaak vooraf waardoor ze gemist kunnen worden.
Hoe kan het coronavirus maag- en darmklachten veroorzaken?
Het coronavirus komt binnen in het lichaam via de ACE2 receptoren. Deze receptoren komen voornamelijk voor in de luchtwegen. Dit is de reden waarom besmettingen klassiek via de luchtwegen verlopen. Deze receptoren komen echter ook voor in de darmen. Hierdoor gaan wetenschappers er van uit dat iemand ook besmet kan worden via stoelgang. Een extra argument hiervoor is dat er in de stoelgang van patiënten levende virusdeeltjes werden teruggevonden. Deze hebben in theorie dus de mogelijkheid om iemand ziek te maken.
Kan je ziek worden via besmette stoelgang?
Er zijn nog geen gevallen gekend waarbij de besmetting met het coronavirus zeker via de darmen is gebeurd. We zien wel dat mensen met COVID-19 die maag- en darmklachten hebben vaak nog gezinsleden hebben met dezelfde klachten. Dit zou je kunnen verklaren door het gebruik van een gemeenschappelijke wc waardoor virusdeeltjes verspreid kunnen worden.
Welke voorzorgsmaatregelen kan je nemen?
Het is dus nog steeds nog niet helemaal zeker of mensen ziek kunnen worden door besmette stoelgang. Een goede hygiëne en voorzorgsmaatregelen zijn dan ook belangrijk om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden. Enkele tips: Steeds je handen wassen met water en zeep na een toiletbezoek. Bij het doorspoelen het deksel van de wc toe doen om verspreiding van kleine viruspartikels te voorkomen. Indien mogelijk geen wc delen met iemand die COVID-19 heeft. Extra aandacht voor hygiëne bij het bereiden van maaltijden.
Is COVID-19 een risicofactor voor het ontwikkelen van het prikkelbare darmsyndroom?
We weten dat je na een buikgriep ongeveer 10% kans hebt om PDS te ontwikkelen. We weten ook dat het coronavirus zich kan binden aan cellen in de darmen en zo kan zorgen voor maag- en darmklachten. Hierdoor kunnen we vermoeden dat het coronavirus op termijn bij deze patiënten zou kunnen zorgen voor de ontwikkeling van PDS. Momenteel is het nog te vroeg om dit te beoordelen er is dus maar één manier om deze vraag definitief te kunnen beantwoorden en dat is door patiënten met COVID-19 gedurende enkele maanden op te volgen en te bevragen.
Bronnen
Li, LY; Wu, W; Chen, S et al. Digestive system involvement of novel coronavirus infection: Prevention and control infection from a gastroenterology perspective. J Dig Dis. 2020; 21: 199– 204. https://doi.org/10.1111/1751-2980.12862
Ungaro, RC; Sullivan, T; Colombel, J-F; Patel, G. What Should Gastroenterologists and Patients Know About COVID-19? Clinical Gastroenterology and Hepatology 2020; Volume 18, Issue 7: 1409-1411. https://doi.org/10.1016/j.cgh.2020.03.020