Wat is het prikkelbare darmsyndroom

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een chronische darmaandoening die jaren kan aanslepen. Sommige mensen hebben hun hele leven PDS, bij anderen verdwijnen de klachten weer vanzelf na een aantal jaar.

Ongeveer 15% van de bevolking heeft PDS. Vrouwen hebben vaker PDS dan mannen en we zien dat symptomen vaak starten op jonge leeftijd, bij tieners en twintigers.

Man met buikpijn
Vrouwelijke arts

Oorzaak

We weten nog steeds niet goed hoe PDS exact veroorzaakt wordt. We weten wel dat bij sommige mensen PDS start na het doormaken van een maagdarminfectie (buikgriep). Bij deze mensen verdwijnen de symptomen vaak ook weer vanzelf na enkele jaren.

Er wordt de laatste jaren meer en meer wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd dat de oorzaak van PDS probeert te ontdekken. Over de jaren heen zijn er verschillende mechanismen naar boven gekomen die mogelijk een rol spelen. We weten dat er niet één mechanisme is dat PDS veroorzaakt, maar verschillende mechanismen bij elkaar.

Enkele van de mechanismen die symptomen kunnen veroorzaken

logo-ibs

Symptomen

Alle personen met PDS hebben last van buikpijn en problemen met de stoelgang. Deze problemen met de stoelgang kunnen bijvoorbeeld zijn een verandering in de consistentie (harder of zachter) of frequentie (vaker of net minder vaak). De stoelgang moet echter niet altijd afwijkend zijn, periodes van normale stoelgang kunnen afwisselen met afwijkende stoelgang. Vaak zien we ook dat de buikpijn samenhangt met stoelgang maken, bij sommige mensen neemt de pijn af terwijl deze bij andere net toeneemt.

Afhankelijk van de samenstelling van de stoelgang kunnen we PDS onderverdelen in vier subtypes. Dit doen we met behulp van een stoelgangskaart (Bristol stool scale).

Bristol stool chart

Behalve buikpijn en problemen met de stoelgang kunnen er nog een hele hoop andere symptomen voorkomen:

    • Slijmen
    • Onverteerde etensresten
    • Gevoel dat er stoelgang achter blijft in de darm na toiletbezoek
    • Hard moeten persen
    • Stoelgang met de vingers uit de darm moeten halen

Bepaalde symptomen kunnen wijzen op een ernstiger onderliggend probleem en hiervoor moet altijd een arts geraadpleegd worden:

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond