Wat is urgency?

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Urgency is één van de meest storende klachten bij PDS. Maar wat is het precies? Hoe ontstaat het? En belangrijk, kunnen we er iets aan doen?
Inhoud

Wat is het?

Urgency is het ongemakkelijke gevoel dat je onmiddellijk naar de wc moet gaan omdat je anders stoelgang zal verliezen. Het komt vaker voor bij patiënten met diarree, maar ook bij normale stoelgang of constipatie kan het voorkomen.

Ongeveer 70% van de prikkelbare darmsyndroom (PDS) patiënten heeft soms urgency en het wordt beschreven als één van de meest storende symptomen.

Hoe ontstaat het?

Urgency kan verschillende oorzaken hebben. Bij PDS spelen een overgevoeligheid van de endeldarm en een verminderde opslagcapaciteit een rol. Angst of een sterke focus op de klachten kan urgency verergeren.

Hoe stellen we de diagnose?

Urgency is meestal een symptoom van PDS waarvoor we geen bijkomende onderzoeken moeten uitvoeren. Wanneer er naast urgency ook stoelgangsverlies is dan kan het soms nodig zijn om extra onderzoeken in te plannen om de bekkenbodem te evalueren. Bij twijfel kan je dit dan ook het beste met je arts bespreken.

Wat is de behandeling?

Urgency is een symptoom dat moeilijk te behandelen kan zijn. Aanpassen van de voeding met bijvoorbeeld het FODMAP dieet heeft bij sommigen een positief effect. Mogelijke medicatie is loperamide (Imodium) of antidepressiva.

Studies tonen dat medicatie die de serotonine receptoren blokkeren (bijvoorbeeld ondansetron) een positief effect kunnen hebben op urgency en diarree. In België is het gebruik van deze medicatie voor urgency echter nog niet goedgekeurd en bijgevolg ook niet terugbetaald.

Wanneer de urgency ook gepaard gaat met stoelgangsverlies dan zal eerst en vooral geprobeerd worden de stoelgang in te dikken met vezels. Indien dit onvoldoende is kan gestart worden met bekkenbodemkinesitherapie, lavementjes (spoelen van de darm) of in de meest extreme gevallen een operatie.

Bron

Basilisco G, De Marco E, Tomba C, Cesana BM. Bowel Urgency in Patients With Irritable Bowel Syndrome. (2007) Gastroenterology; 132 (1), 38-44

Singh P, Takazawa E, Rangan V, et al. Fecal urgency is common in constipated patients and is associated with anxiety. (2019) Neurogastroenterology and Motility; e13545

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond