Ruminatie syndroom

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Bij ruminatie komt de maaginhoud spontaan naar boven waarna het opnieuw wordt gekauwd en doorgeslikt of uitgespuwd.
Inhoud

Wat is het?

Bij ruminatie komt de maaginhoud spontaan naar boven waarna het opnieuw wordt gekauwd en doorgeslikt of uitgespuwd. Dit gebeurt meestal vlak na de maaltijd en stopt spontaan wanneer de maaginhoud een bepaalde zuurtegraad bereikt.

Hoe stellen we de diagnose?

Net zoals bij het prikkelbare darmsyndroom zullen we andere aandoeningen uitsluiten door enkele vragen te stellen en eventueel aanvullende onderzoeken uit te voeren.

Rome IV criteria:

  1. Frequent terugvloeien van de maaginhoud snel na de maaltijd waarna dit herkauwd wordt of doorgeslikt
  2. Het terugvloeien van de maaginhoud wordt niet voorafgegaan door kokhalzen

Wat is de behandeling?

De behandeling van ruminatie berust meestal op het aanleren van bepaalde ademhalingstechnieken. Wanneer iemand deze technieken uitvoert is het onmogelijk om gelijktijdig ook te rumineren. Soms wordt therapie met zuurremmers geprobeerd, dit zorgt er echter voor dat de zuurtegraad in de maag daalt waardoor het natuurlijke stopmechanisme van ruminatie wordt onderdrukt. Een alternatief is medicatie die de maaglediging bevordert zoals domperidone (Motilium®) of metoclopramide (Primperan®). In extreme gevallen wordt er overgegaan tot een operatie, er is echter onvoldoende bewijs dat dit goed werkt.

Bron

Rome IV

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond