Ruminatie syndroom

Wat is het?

Bij ruminatie komt de maaginhoud spontaan naar boven waarna het opnieuw wordt gekauwd en doorgeslikt of uitgespuwd. Dit gebeurt meestal vlak na de maaltijd en stopt spontaan wanneer de maaginhoud een bepaalde zuurtegraad bereikt.

Hoe stellen we de diagnose?

Net zoals bij het prikkelbare darmsyndroom zullen we andere aandoeningen uitsluiten door enkele vragen te stellen en eventueel aanvullende onderzoeken uit te voeren.

Rome IV criteria:

  1. Frequent terugvloeien van de maaginhoud snel na de maaltijd waarna dit herkauwd wordt of doorgeslikt
  2. Het terugvloeien van de maaginhoud wordt niet voorafgegaan door kokhalzen

Wat is de behandeling?

De behandeling van ruminatie berust meestal op het aanleren van bepaalde ademhalingstechnieken. Wanneer iemand deze technieken uitvoert is het onmogelijk om gelijktijdig ook te rumineren. Soms wordt therapie met zuurremmers geprobeerd, dit zorgt er echter voor dat de zuurtegraad in de maag daalt waardoor het natuurlijke stopmechanisme van ruminatie wordt onderdrukt. Een alternatief is medicatie die de maaglediging bevordert zoals domperidone (Motilium®) of metoclopramide (Primperan®). In extreme gevallen wordt er overgegaan tot een operatie, er is echter onvoldoende bewijs dat dit goed werkt.

Bron

Rome IV

Infodag

Deelnemen aan onze infodag is gratis, maar omwille van COVID-19 vragen we wel om in te schrijven. Indien de inschrijvingen volzet zijn zal je op een reservelijst terecht komen.

Kan je toch niet komen of ben je ziek? Laat dit dan op tijd weten zodat andere personen de kans krijgen om te komen.

Vul het formulier hieronder in om je in te schrijven voor onze infodag op 16 oktober. Laat weten met hoeveel personen je zal langs komen zodat we lunch kunnen voorzien.