Functionele dysfagie

Wat is het?

Dysfagie is een slikstoornis waarbij eten en/of drinken niet goed kan passeren door de slokdarm. Bij functionele dysfagie is ditzelfde gevoel aanwezig, maar passeert het eten en/of drinken eigenlijk wel vlot.

Hoe stellen we de diagnose?

Net zoals bij het prikkelbare darmsyndroom zullen we andere aandoeningen uitsluiten door enkele vragen te stellen en eventueel aanvullende onderzoeken uit te voeren.

Rome IV criteria: Minstens eenmaal per week:

  1. Gevoel dat eten en/of drinken blijft vast zitten of abnormaal beweegt doorheen de slokdarm
  2. Geen bewijs dat afwijkingen in de slokdarm de oorzaak zijn voor deze klachten
  3. Geen bewijs dat refluxziekte of andere aandoeningen de oorzaak zijn voor deze klachten
  4. Geen grote afwijkingen in de motoriek van de slokdarm

Wat is de behandeling?

Functionele dysfagie kan vanzelf verdwijnen, het is dan ook niet nodig om dit agressief te behandelen. Aandacht voor de voeding en manier van eten is hier het belangrijkste. Als dit onvoldoende is kan een behandeling met zuurremmers of antidepressiva geprobeerd worden. Als ook dit onvoldoende is zal men soms via een gastroscopie de slokdarm proberen oprekken.

Bron

Rome IV foundation

Meer artikels

Infodag

Deelnemen aan onze infodag is gratis, maar omwille van COVID-19 vragen we wel om in te schrijven. Indien de inschrijvingen volzet zijn zal je op een reservelijst terecht komen.

Kan je toch niet komen of ben je ziek? Laat dit dan op tijd weten zodat andere personen de kans krijgen om te komen.

Vul het formulier hieronder in om je in te schrijven voor onze infodag op 16 oktober. Laat weten met hoeveel personen je zal langs komen zodat we lunch kunnen voorzien.