De rol van ademtesten in het prikkelbare darmsyndroom

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Ademtesten worden vaak gebruikt in de oppuntstelling van PDS. Welke ademtesten bestaan er? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen?
Inhoud

Wat zijn ademtesten?

Wat is de rol van ademtesten in het prikkelbare darmsyndroom (PDS)? Ademtesten zijn een goedkope en eenvoudige manier om meer te weten te komen over de werking van ons spijsverteringsstelsel. Ademtesten kunnen gebruikt worden om een idee te krijgen over de bacteriën in de dunne darmen, de vertering van koolhydraten en de snelheid van de maag-darmtransit. Een nadeel van ademtesten is dat het resultaat door veel verschillende factoren beïnvloed kan worden. Hierdoor is het soms moeilijk te zeggen wat nu de precieze oorzaak is van een afwijkende test.

Ademtest voor lactose malabsorptie

In ons artikel over de rol van lactose kan je meer te weten komen over lactose intolerantie of doe mee aan een studie van UZ Brussel over de lactose ademtest. Wanneer iemand lactose intolerant is dan kan hij of zij lactose niet goed verteren en komt deze intact in de dikke darm. In de dikke darm zal de lactose afgebroken worden door onze darmbacteriën waardoor er waterstof vrijkomt. Het is deze toename in waterstof die we kunnen opsporen met een ademtest.

Bij lactose intolerantie zien we een typisch een stijging in het waterstofgehalte in de adem na 1 tot 2 uur. Wanneer we eerder een stijging zien dan kan dit zijn door bacteriële overgroei in de dunne darmen of doordat iemand een snelle transit heeft.

Ademtest voor fructose malabsorptie

Testen voor fructose intolerantie werkt grotendeels hetzelfde als testen voor lactose intolerantie. Ook hier kijken we naar de stijging van waterstof in de adem na eten van fructose. Er is echter een groot probleem met ademtesten voor fructose intolerantie waardoor deze testen niet betrouwbaar zijn en ook niet gebruikt worden in de praktijk. De opname van fructose wordt namelijk sterk beïnvloed door de aanwezigheid van andere suikers. Glucose bijvoorbeeld zal de opname van fructose bevorderen terwijl dat sorbitol de opname zal verhinderen. Aangezien fructose in het dagelijkse leven bijna nooit alleen voorkomt, maar altijd in combinatie met andere suikers, is hiervoor testen met een ademtest geen goede weergave van de realiteit en dus niet bruikbaar.

Ademtest voor SIBO

Bij SIBO is er een bacterïele overgroei in de dunne darmen, lees er hier meer over. De enige manier om met zekerheid de diagnose van SIBO te stellen is door een kweek te nemen uit de dunne darmen. Dit is natuurlijk niet zo handig dus als alternatief zijn er ademtesten ontwikkeld. Meestal wordt ook hier waterstof in de adem gemeten nadat iemand glucose of lactulose heeft gedronken. Er zijn echter geen duidelijke grenzen over wat nu een positieve test is en wat niet. Het resultaat wordt ook sterk beïnvloed door wat iemand gegeten heeft de dagen voor het onderzoek en de snelheid van de darmtransit. Dit alles zorgt ervoor dat deze ademtesten vaak een foutief resultaat geven. Indien je arts denkt dat SIBO een verklaring voor je klachten kan zijn dan wordt er in de praktijk meestal antibiotica gegeven, als test en behanding in één keer, in plaats van een ademtest.

Wat is de toekomst van ademtesten?

Zoals gezegd zijn ademtesten een eenvoudige en goedkope manier om meer te weten te komen over de gezondheid van onze darmen. Jammer genoeg bestaat de perfecte ademtest nog niet en kan het resultaat door veel verschillende factoren beïnvloed worden. Verschillende onderzoeksgroepen zijn echter nog steeds bezig met het bestuderen van de adem en de zoektocht naar een ademtest voor het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Lees hier meer over onze studie naar de samenstelling van adem bij PDS patiënten.

Bron

Simrén, M., Stotzer, P.O. Use and abuse of hydrogen breath tests. Gut (2006) 

Shah, E.D., Basseri, R.J., Chong, K. et al. Abnormal Breath Testing in IBS: A Meta-Analysis. Dig Dis Sci (2010)

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond