De geur van adem en stoelgang bij het prikkelbare darmsyndroom

Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Eerste resultaten van onze studie naar de rol van volatiele organische componenten in adem en stoelgang bij PDS.
Inhoud

Achtergrond

Begin februari 2022 presenteerden we op het Belgische congres voor maag-, darm- en leverziekten de eerste resultaten van onze studie naar volatiele organische componenten (VOC) bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

Volatiele organische componenten

VOC zijn stoffen die voorkomen in de adem, urine en stoelgang van alle mensen. Ze zijn het resultaat van ons eigen metabolisme en van het metabolisme van de bacteriën in onze darmen.

In deze studie hebben we gekeken of de samenstelling van VOC anders is bij PDS en of we de verschillende subtypes van elkaar kunnen onderscheiden.

Wie deed er mee?

Er deden in totaal 72 patiënten mee en 24 gezonde controles. Er waren 27 patiënten met PDS-diarree, 21 met PDS-constipatie en 24 met PDS-gemixt. Drie vierde van de patiënten waren vrouwen.

Is er een verschil tussen PDS patiënten en gezonde personen?

Zowel in ademstalen als in stoelgangsstalen konden we een verschil zien tussen PDS patiënten en gezonde personen. Wanneer we op basis van de gevonden VOC aan de computer vroegen wie een patiënt was en wie gezond dan antwoordde deze in meer dan 70% van de gevallen juist.

Is er een verschil tussen de verschillende PDS subtypes?

We konden de verschillende subtypes van elkaar onderscheiden, maar deze verschillen waren minder opvallend in vergelijking met gezonde personen.

Wat nu?

VOC tonen duidelijk veel potentieel voor de diagnose en opvolging van patiënten met PDS. Er zijn echter nog meer studies nodig in grotere groepen patiënten om dit verder uit te klaren. Een andere interessant optie is om de samenstelling van de darmbacteriën van patiënten te bekijken aangezien deze ook VOC kunnen produceren.

Bron

Belgian week of gastroenterology 2022

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond