Wat zijn lekkende darmen?

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Lekkende darmen worden vaak vermeld bij PDS, maar wat is dit nu precies? Spelen lekkende darmen echt een rol of is dit een fabel?
Inhoud

Achtergrond

Wanneer je informatie opzoekt over het prikkelbare darmsyndroom (PDS) dan ben je vast het begrip lekkende darmen of ‘leaky gut’ al eens tegen gekomen. Sommige mensen zeggen dat bij lekkende darmen voedingbestandelen en bacteriën doorheen de darmwand naar de bloedbaan gaan en zo kunnen zorgen voor niet enkel PDS, maar ook auto-immuunaandoeningen en het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Hebben PDS patiënten lekkende darmen?

Bij de meeste patiënten zien we wel degelijk een verhoogde doorlaatbaarheid of permeabiliteit van de darm. Dit is echter nooit de volledige verklaring voor het ontstaan van PDS en is geen ziekte op zichzelf zoals sommigen beweren.

Daarbij komt dat we niet zeker weten wat het effect is van deze verhoogde doorlaatbaarheid. We weten dus niet of er echt ongewenste zaken, zoals voeding of bacteriën, doorheen de darmwand gaan.

Kan je testen voor lekkende darmen en deze behandelen?

Op het internet zijn er verschillende bedrijven die aanbieden om te testen voor lekkende darmen en waar je nadien supplementen kan kopen om dit te behandelen. De werking van deze testen en supplementen is echter niet wetenschappelijk bewezen. Hierbij komt dat deze vaak heel erg duur zijn en niet terugbetaald worden. Je kan dan ook beter ver weg blijven van deze producten.

Wat nu?

‘Leaky gut’ als een ziekte bestaat dus heel duidelijk niet, hiervoor testen of supplementen nemen heeft dan ook geen zin. Een verhoogde permeabiliteit hebben patiënten met PDS vaak wel, maar wat hier de praktische gevolgen van zijn weten we nog niet zeker.

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond