Waarvoor staat SIBO?
SIBO voluit staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Met andere woorden een bacteriële overgroei in de dunne darmen.
Bacteriën en een prikkelbare darm
De bacteriële flora in de darm, ook wel genaamd het microbioom, speelt zonder twijfel een rol binnen het onstaansmechanisme van prikkelbare darmsyndroom. Hierop is dan ook de behandeling met pré- en probiotica gebaseerd. De Lactobacillus, Bifidobacterium en de Saccharomyces zijn de bekendste. Het is echter onduidelijk welke groep bacteriën nu dé belangrijkste is in deze hele problematiek. Daarom dat de verschillende probiotica die op de markt beschikbaar zijn slechts een beperkte werking hebben of slechts bij een klein deel van de patiënten hun nut hebben aangetoond. Bovendien weten we niet of de verandering van de darmflora die we zien bij PDS nu oorzaak of gevolg is. De kip of het ei?
Bacteriële overgroei – wie, wat, waar, wanneer?
Wanneer een ongebruikelijke groep bacteriën in onze darm de overhand neemt, kan dit resulteren in klachten van pijn en diarree. Dit zien we meestal optreden na een ingreep aan de darmen, zoals bij obesitaschirurgie (Scopinaro, gastric bypass,…), na bestraling van de darmen binnen een kankerbehandeling of bij gebruik van bepaalde medicatie (maagzuurremmers, immuunsuppressiva,…).
De diagnose wordt vaak gesteld door middel van een ademtest, maar deze resultaten kunnen onbetrouwbaar zijn. Het ideale onderzoek is een endoscopie waarbij we via de maag met een camera tot aan het begin van de dundarm reiken, en daar een staaltje nemen om te kweken in het labo. Dit is echter omslachtig en belastend voor de patiënt. Een combinatie van typische klachten (diarree, opgeblazen gevoel, misselijkheid, malabsorptie) met te laag vitamine B12 en te hoog foliumzuur op bloedname doet meestal een belletje rinkelen.
De behandeling
Gezien het verhaal (klachten, voorgeschiedenis) van de patiënt meestal zeer typisch is, worden er zelden bijkomende onderzoeken verricht en wordt er meteen gestart met een proeftherapie. Dit kan bestaan uit het nemen van probiotica. Wanneer dit onvoldoende blijkt te zijn starten we een antibioticum dat vooral in de darm werkt (neomycine, doxycycline, rifaximine, trimethoprim-sulfamethoxazole en andere). Vaak dienen patiënten meerdere kuren in te nemen (bijvoorbeeld elke twee maanden een kuur), omdat ze na een initieel goed effect wel eens kunnen hervallen.