Wat is SIBO?

Waarvoor staat SIBO?

SIBO voluit staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Met andere woorden een bacteriële overgroei in de dunne darmen. 

Bacteriën en een prikkelbare darm

De bacteriële flora in de darm, ook wel genaamd het microbioom, speelt zonder twijfel een rol binnen het onstaansmechanisme van prikkelbare darmsyndroom. Hierop is dan ook de behandeling met pré- en probiotica gebaseerd. De Lactobacillus, Bifidobacterium en de Saccharomyces zijn de bekendste. Het is echter onduidelijk welke groep bacteriën nu dé belangrijkste is in deze hele problematiek. Daarom dat de verschillende probiotica die op de markt beschikbaar zijn slechts een beperkte werking hebben of slechts bij een klein deel van de patiënten hun nut hebben aangetoond. Bovendien weten we niet of de verandering van de darmflora die we zien bij PDS nu oorzaak of gevolg is. De kip of het ei?

Bacteriële overgroei – wie, wat, waar, wanneer?

Wanneer een ongebruikelijke groep bacteriën in onze darm de overhand neemt, kan dit resulteren in klachten van pijn en diarree. Dit zien we meestal optreden na een ingreep aan de darmen, zoals bij obesitaschirurgie (Scopinaro, gastric bypass,…), na bestraling van de darmen binnen een kankerbehandeling of bij gebruik van bepaalde medicatie (maagzuurremmers, immuunsuppressiva,…).

De diagnose wordt vaak gesteld door middel van een ademtest, maar deze resultaten kunnen onbetrouwbaar zijn. Het ideale onderzoek is een endoscopie waarbij we via de maag met een camera tot aan het begin van de dundarm reiken, en daar een staaltje nemen om te kweken in het labo. Dit is echter omslachtig en belastend voor de patiënt. Een combinatie van typische klachten (diarree, opgeblazen gevoel, misselijkheid, malabsorptie) met te laag vitamine B12 en te hoog foliumzuur op bloedname doet meestal een belletje rinkelen.

De behandeling

Gezien het verhaal (klachten, voorgeschiedenis) van de patiënt meestal zeer typisch is, worden er zelden bijkomende onderzoeken verricht en wordt er meteen gestart met een proeftherapie. Dit kan bestaan uit het nemen van probiotica. Wanneer dit onvoldoende blijkt te zijn starten we een antibioticum dat vooral in de darm werkt (neomycine, doxycycline, rifaximine, trimethoprim-sulfamethoxazole en andere). Vaak dienen patiënten meerdere kuren in te nemen (bijvoorbeeld elke twee maanden een kuur), omdat ze na een initieel goed effect wel eens kunnen hervallen.

Meer artikels

Infodag

Deelnemen aan onze infodag is gratis, maar omwille van COVID-19 vragen we wel om in te schrijven. Indien de inschrijvingen volzet zijn zal je op een reservelijst terecht komen.

Kan je toch niet komen of ben je ziek? Laat dit dan op tijd weten zodat andere personen de kans krijgen om te komen.

Vul het formulier hieronder in om je in te schrijven voor onze infodag op 16 oktober. Laat weten met hoeveel personen je zal langs komen zodat we lunch kunnen voorzien.