Nieuwe studie: Stoelgangstransplantatie bij het prikkelbare darmsyndroom

De studie

Recent publiceerde een Noorse onderzoeksgroep een nieuwe studie rond stoelgangstransplantatie bij het prikkelbare darmsyndroom. In dit artikel geven we u de belangrijkste conclusies van de studie, meer informatie over de rol van stoelgangstransplantaties in PDS kan je vinden in onze fact check.

Conclusie van de studie

In deze studie vonden ze een significant positief effect van stoelgangstransplantaties op abdominale symptomen, vermoeidheid en levenskwaliteit. Om dit positief effect te bekomen is het echter wel noodzakelijk om een zogenaamde superdonor te gebruiken. De superdonor in deze studie was een jonge, gezonde man met een optimale samenstelling van zijn darmflora.

En wat nu?

Het resultaat van deze studie is positief en veelbelovend. Het gebruik van stoelgangstransplantaties in PDS staat echter nog in zijn kinderschoenen. Er is nog meer onderzoek nodig voordat we dit als behandeling kunnen gebruiken.

Bron

El-Salhy MHatlebakk JGGilja OH, et al Efficacy of faecal microbiota transplantation for patients with irritable bowel syndrome in a randomised, double-blind, placebo-controlled study

Meer artikels