Wat is de behandeling van functionele buikpijn bij kinderen?

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Welke mogelijkheden zijn er om functionele buikpijn bij kinderen te behandelen?
Inhoud

Achtergrond

In een eerder artikel bespraken we de twee meest voorkomende oorzaken van functionele buikpijn bij kinderen: het prikkelbare darmsyndroom (PDS) en abdominale migraine. In dit artikel bespreken we de behandeling van deze twee aandoeningen.

Behandeling van prikkelbare darmsyndroom bij kinderen

Er is zijn weinig goede studies die de behandeling van PDS bij kinderen hebben onderzocht. Er zijn enkele studies met goede resultaten voor probiotica, pepermuntolie en het FODMAP-dieet. Ook een behandeling met hypnose of cognitieve gedragstherapie kan nuttig zijn. Antidepressiva, zoals we vaak gebruiken bij volwassen, geven we liever niet aan kinderen.

Behandeling van abdominale migraine bij kinderen

De behandeling van abdominale migraine bij kinderen hangt af van de frequentie en ernst van de aanvallen en is gelijkaardig aan de behandeling van de klassieke migraine met hoofdpijn. Eerst en vooral bestaat die uit levensstijl aanpassingen (voldoende ontspannen, slapen, bewegen, gezonde voeding, vermijden van uitlokkende factoren) om aanvallen te voorkomen. Enkel indien deze maatregelen onvoldoende helpen en de aanvallen ernstig zijn zal in overleg met een arts medicatie gegeven worden.

Bron

Rome Foundation

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond