Wat is de rol van biomerkers in het bloed?

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Zijn er stoffen in het bloed die we kunnen meten om meer te weten te komen over het prikkelbare darmsyndroom?
Inhoud

Wat zijn biomerkers?

Een biomerker is een biologische merker die kan aantonen dat iemand een bepaalde ziekte heeft, die het ziekteverloop kan voorspellen of die kan helpen om de meest geschikte behandeling te vinden. In de klinische praktijk is het belangrijk dat zo een biomerkers makkelijk te meten en kost-efficiënt zijn.

Waarom hebben we biomerkers nodig bij PDS?

Momenteel is er nog geen test beschikbaar om de diagnose van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) te stellen. Een biomerker specifiek voor PDS zou ons hierbij kunnen helpen. Zo zouden we met een eenvoudige test in bloed of stoelgang de diagnose kunnen stellen. In dit artikel geven we een overzicht van mogelijke biomerkers in het bloed. Biomerkers in het bloed worden vaak gecombineerd in zogenaamde panels, dit omdat de individuele merkers op zichzelf vaak niet specifiek zijn voor PDS.

Immuun activiteit

Bij bepaalde patiënten speelt een activatie van het immuunsysteem een rol in het ontstaan van symptomen. Er gebeurt dan ook veel onderzoek naar biomerkers die dit weerspiegelen. Jammer genoeg zijn de resultaten van deze studies vaak tegenstrijdig. In de ene studie melden ze een stijging van een bepaalde biomerker, in een andere studie een daling en in nog een andere verandert er helemaal niets. Voorlopig zijn er dan ook nog geen biomerkers die immuunactiviteit meten die we kunnen gebruiken in de praktijk.

Serotonine

Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het wordt geproduceerd door onze hersenen, maar ook door de darmen. Verschillende studies hebben reeds aangetoond dat serotonine een rol kan spelen in het ontstaan van symptomen bij PDS. Dit is ook deels een verklaring waarom antidepressiva vaak een positief effect hebben op pijnklachten bij PDS. Bepaalde soorten antidepressiva werken namelijk in op de verwerking van serotonine in ons lichaam. Het meten van serotonine is jammer genoeg niet bruikbaar als test bij PDS aangezien dit bij bepaalde andere ziektes ook verstoord is.

Bron

Camilleri M., Halawi H., Oduyebo I. Biomarkers as a diagnostic tool for irritable bowel syndrome: where are we? (2017) Expert Review of Gastroenterology & Hepatology

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond