Wat is het belang van lotgenotencontact?

Achtergrond

Het prikkelbare darmsyndroom is een chronische aandoening waar nog lang niet alles over gekend is. Het ontstaansmechanisme is nog niet helemaal duidelijk en het vinden van een gepaste behandeling kan een vermoeiende zoektocht zijn. PDS heeft daardoor een belangrijke impact op de levenskwaliteit en psychologisch welzijn. Het praten over klachten en delen van ervaringen met lotgenoten kan dan ook een waardevolle aanvulling zijn op klassieke behandelingen. Meer nog, het is wetenschappelijk bewezen dat goede sociale ondersteuning, door onder andere lotgenoten, een positief effect heeft op de ernst van symptomen en levenskwaliteit.

Aanbod voor lotgenotencontact

In België bestaat er op heden nog geen officiële patiëntenvereniging. Er bestaat sinds kort wel een facebookgroep door en voor patiënten.

In Nederland is in 2000 de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie opgericht. Op hun website kan je hierover meer informatie vinden.

Bron

Lackner, J.M., Brasel, A.M., Quigley, B.M., Keefer, L., Krasner, S.S., Powell, C., Katz, L.A. and Sitrin, M.D. (2010), The ties that bind: perceived social support, stress, and IBS in severely affected patients. Neurogastroenterology & Motility, 22: 893-900. 

Yang, F., Zhong, B., Kumar, A., Chow, S.-M., & Ouyang, A. (2018). Exchanging Social Support Online: A Longitudinal Social Network Analysis of Irritable Bowel Syndrome Patients’ Interactions on a Health Forum. Journalism & Mass Communication Quarterly, 95(4), 1033–1057. 

Meer artikels

Infodag

Deelnemen aan onze infodag is gratis, maar omwille van COVID-19 vragen we wel om in te schrijven. Indien de inschrijvingen volzet zijn zal je op een reservelijst terecht komen.

Kan je toch niet komen of ben je ziek? Laat dit dan op tijd weten zodat andere personen de kans krijgen om te komen.

Vul het formulier hieronder in om je in te schrijven voor onze infodag op 16 oktober. Laat weten met hoeveel personen je zal langs komen zodat we lunch kunnen voorzien.