Wat is de rol van genetica?

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Spelen onze genen een rol bij het prikkelbare darmsyndroom en bestaat er een specifiek PDS-gen?
Inhoud

Wat is genetica?

Genetica is het gedeelte van de biologie dat zich bezighoudt met de genen en erfelijkheid.

Is PDS erfelijk?

De aanleg om PDS te ontwikkelen is erfelijk. We zien dan ook dat je een hogere kans hebt om PDS te krijgen als andere mensen in je familie ook ziek zijn.

Speelt genetica een rol bij PDS?

We vermoeden dat PDS een combinatie is van een genetische aanleg samen met uitlokkende factoren in de omgeving. Uitlokkende factoren kunnen bijvoorbeeld zijn; voeding, een infectie, stress of traumatische gebeurtenissen. Vaak is het een combinatie van factoren samen met de genetische aanleg die ervoor zorgt dat iemand symptomen ontwikkelt.

Zijn er specifieke genafwijkingen bij PDS?

Er is momenteel nog geen specifiek PDS-gen ontdekt. Er zijn echter wel genetische varianten ontdekt die vaker of enkel voorkomen bij PDS. Wetenschappers focussen voornamelijk op genen uit de volgende domeinen: genen die een rol spelen bij inflammatie/ontstekingen, de darmbarrière, het autonoom zenuwstelsel, psychiatrische aandoeningen en serotonine. Serotonine is een stofje dat zowel in de hersenen als in de darmen voorkomt. Het is al langer aangetoond dat dit mogelijks een rol kan spelen bij PDS. Dit is bijvoorbeeld één van de redenen waarom antidepressiva die op serotonine inwerken een goed effect hebben bij een deel van de patiënten.

Wat brengt de toekomst?

Eén van de grootste moeilijkheden in het onderzoek naar genen bij PDS is het feit dat PDS patiënten een heel heterogene populatie zijn. Dit wil zeggen dat PDS zich op veel verschillende manieren kan uiten, verschillende triggers of uitlokkende factoren heeft en verschillende onderliggende oorzaken. Dit alles maakt het moeilijk om een specifiek PDS-gen te ontdekken.

Ondanks deze moeilijkheden lopen er wereldwijd nog steeds verschillende studies die de genen van PDS-patiënten onderzoeken. De ontdekking van een specifieke genafwijking zou ons namelijk meer inzicht kunnen geven in hoe PDS ontstaat en hoe we het gericht kunnen behandelen.

Bron

Saito YA. The Role of Genetics in IBS. (2011) Gastroenterology Clinics; 40(1): 45-67

Saito YA, Talley NJ. Genetics of irritable bowel syndrome. (2008) American Journal Gastroenterology; 103(8):2100-2105.

Henström M, D’Amato M. Genetics of irritable bowel syndrome. (2016) Molecular Cellular Pediatrics; 3(7)

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond