Is er een link tussen onze darmen en depressieve gevoelens
Doorheen de jaren is het duidelijk geworden dat de gezondheid van onze darmen een rechtstreeks effect heeft op het gemoed. Het is voornamelijk de darmflora die hier een belangrijke rol speelt.
Invloed van de darmflora op het gemoed
Studies tonen aan dat veranderingen in de darmflora ervoor kunnen zorgen dat iemand een depressie ontwikkelt. Anderzijds kan stress ook een effect hebben op de samenstelling van onze darmflora. Hierdoor krijg je een continue wisselwerking tussen de darmen en de hersenen. Een kleine verstoring ergens in dit proces kan dan al snel zorgen voor klachten zoals angst of depressieve gevoelens. Momenteel zijn onderzoekers ook volop bezig om te kijken of behandelingen die de darmflora beïnvloeden, zoals probiotica, eveneens een positief effect hebben op depressies.
Depressies bij het prikkelbare darmsyndroom
Bijna 40% van de patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebben last van een depressie. Dit is een pak meer dan de gemiddelde bevolking. Deze twee ziektes kunnen op verschillende manieren aan elkaar gelinkt zijn: gemeenschappelijke genen, een verstoorde samenwerking tussen hersenen en darmen, verstoringen in de darmflora, … . Een depressie kan symptomen van PDS uitlokken en verergeren, maar ook het omgekeerde is waar. PDS kan een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren en deze beperkingen kunnen aanleiding geven tot het ontwikkelen van depressieve gevoelens.
Bron
Peirce, J. M.; Alviña, K. (2019). The role of inflammation and the gut microbiome in depression and anxiety. Journal of Neuroscience Research