Wat is de rol van fructose?

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Fructose komt veel voor in onze voeding. Welke rol speelt fructose nu in het prikkelbare darmsyndroom?
Inhoud

Wat is fructose?

Fructose is een koolhydraat van nature aanwezig in honing en bepaalde soorten fruit. Hiernaast wordt het vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen als zoetstof. Hierdoor is onze intake van fructose gestaag toegenomen overheen de jaren.

Fructose in de darmen

Fructose is één van de befaamde FODMAPs. Het wordt voornamelijk opgenomen in het eerste deel van de dunne darm. De gemiddelde fructose inname van de meeste mensen is groter dan wat de darm kan verwerken. Als fructose slecht of onvoldoende wordt opgenomen in de dunne darmen dan spreken we van fructose malabsorptie. Wanneer onverteerde fructose in de dikke darm terecht komt zal het verwerkt worden door de darmbacteriën met vrijstelling van lucht en vocht.

Fructose in het prikkelbare darmsyndroom

Wanneer we patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) vergelijken met gezonde personen dan zien we dat fructose malabsorptie vaker voorkomt bij PDS. Alle PDS subtypes hebben evenveel kans op fructose malabsorptie. 

Net zoals andere FODMAPs zal de verwerking van fructose in de dikke darm, met vrijstelling van gas en vocht, zorgen voor meer klachten bij patiënten met PDS. Dit doordat de darmen van patiënten met PDS gevoeliger reageren op prikkels.

Fructose ademtest

Net zoals voor lactose bestaat er ook voor fructose een ademtest om malabsorptie op te sporen. Deze testen zullen echter ook positief zijn bij bacteriële overgroei in de dunne darm of versnelde transit van stoelgang door de darmen. Hierbij komt dat er geen duidelijk verband is tussen de hoeveelheid/ernst van de symptomen en een afwijkende ademtest. Voorlopig wordt deze test in de praktijk dan ook niet gebruikt omdat er onvoldoende bewijs is van het toegevoegd nut in de behandeling van PDS.

Behandeling van fructose malabsorptie

Bij klachten ten gevolge van fructose malabsorptie dan bestaat de behandeling uit het minderen van fructose intake. Een eerste stap hierin kan zijn het minderen van toegevoegde suikers. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor een fructose-arm dieet. Bij onvoldoende beterschap wordt dan ook aanbevolen om een FODMAP-dieet te volgen aangezien hier ook fructose getest wordt.

Bron

Melchior, C., Douard, V., Coëffier, M., & Gourcerol, G. (2020). Fructose and irritable bowel syndrome. Nutrition Research Reviews, 33(2), 235-243. 

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond