Speciale editie Nutrients

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Het tijdschrift Nutrients heeft een speciale editie uitgebracht met artikels over de impact van voeding en het dieet op het functioneren van de darmen.
Inhoud

Achtergrond

Nutrients is een internationaal tijdschrift dat artikels publiceert over alles gerelateerd aan voeding. In 2020 publiceerden ze een speciale editie met artikels over de impact van voeding en dieet op het functioneren van de darmen. Deze editie bestaat uit zes review artikels en twee originele onderzoeken. In een review artikel wordt de bestaande kennis rond een bepaald thema samengevat. Een origineel artikel geeft de resultaten van een wetenschappelijke studie.

In dit nieuwsartikel geven we een kort overzicht van de acht artikels. Wil je een uitgebreider artikel lezen over één van deze studies? Laat het ons dan even weten.

Review: Voeding, eten en de gastro-intestinale tractus

Deze review is inleidend voor de speciale editie en kaart de verschillende aspecten aan die in de andere artikels uitgebreider aan bod komen. Meer specifiek focussen ze ook op de factoren die een invloed hebben op hoe we ons voelen na de maaltijd. Deze zijn onder te verdelen in drie groepen: de karakteristieken van de maaltijd, de activiteit van het maag- darmstelsel en de ontvankelijkheid van de eter. Met andere woorden wat is de link tussen gastronomie en neurogastroenterologie?

Bron: Livovsky, D.M.; Pribic, T.; Azpiroz, F. Food, Eating, and the Gastrointestinal Tract. Nutrients 2020, 12, 986.

Review: Impact van voeding in de darm bestuderen met behulp van MRI

Het is moeilijk te beoordelen wat er nu precies gebeurt in je maag en darmen wanneer je eet. In deze review beschrijven ze welke rol MRI (magnetic resonance imaging) hier eventueel in kan spelen. Verschillende voedingsstoffen hebben een verschillend effect op de uitscheiding van vocht en verteringssappen, deze vloeistoffen kan je dan waarnemen met behulp van MRI.

Bron: Spiller, R.; Marciani, L. Intraluminal Impact of Food: New Insights from MRI. Nutrients 2019, 11, 1147.

Review: Gastro-intestinale gevoeligheid voor maaltijd gerelateerde signalen

Wanneer je eet worden er verschillende signalen doorgegeven naar je hersenen. Eerst en vooral zet je maag uit waardoor er een mechanisch signaal wordt doorgestuurd. Vervolgens komt het eten in de dunne darm waar gespecialiseerde cellen in de darmwand hormonen produceren. Deze signalen in de hersenen zorgen er voor dat je hongergevoel en energie-inname goed geregeld worden. Stoornissen in de geleiding van deze signalen kan aanleiding geven tot obesitas of bijvoorbeeld functionele dyspepsie. In deze review bestuderen ze het belang van deze signalen en hun relatie met bepaalde ziektes.

Bron: Hajishafiee, M.; Bitarafan, V.; Feinle-Bisset, C. Gastrointestinal Sensing of Meal-Related Signals in Humans, and Dysregulations in Eating-Related Disorders. Nutrients 2019, 11, 1298.

Review: Voedingsintoleranties

Er wordt veel geschreven in de media over voedselintoleranties. Eén op vijf zou een vorm van voedingsintolerantie hebben. In deze review wordt de huidige kennis rond de belangrijkste intoleranties (FODMAP, non-coeliakie gluten, additieven, bioactieve chemische stoffen, enzyme deficiënties) op een rijtje gezet. De onderliggende oorzaak, symptomen, diagnose en behandeling worden beschreven.

Bron: Tuck, C.J.; Biesiekierski, J.R.; Schmid-Grendelmeier, P.; Pohl, D. Food Intolerances. Nutrients 2019, 11, 1684.

Review: Gefermenteerde voeding: karakteristieken, impact op de darmflora en effect op ziekte

Gefermenteerde voeding (bv. kefir, kamboecha, zuurkool, kimchi, zuurdesembrood, ..) wint aan populariteit en zou verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Ze zouden een prebiotisch effect hebben, bioactieve stoffen produceren en slechte stoffen afbreken. In deze review wordt een overzicht gegeven van studies die deze voedingsmiddelen bestuderen. Sommige voedingsmiddelen zijn reeds onderzocht in grote studies, maar er zijn er ook waarover we nog niets weten.

Bron: Dimidi, E.; Cox, S.R.; Rossi, M.; Whelan, K. Fermented Foods: Definitions and Characteristics, Impact on the Gut Microbiota and Effects on Gastrointestinal Health and Disease. Nutrients 2019, 11, 1806.

Review: Aanpassingen in het dieet in de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom

Het prikkelbare darmsyndroom heft een gigantische impact op de levenskwaliteit en heel veel patiënten merken een verband tussen de voeding en symptomen. Aanpassingen van het dieet zijn echter niet altijd zonder gevaar aangezien ze kunnen leiden tot tekorten. In deze review wordt alles dat tot nu toe geweten is rond aanpassingen in het dieet als behandelingsstrategie voor PDS weergegeven.

Bron: Algera, J.; Colomier, E.; Simrén, M. The Dietary Management of Patients with Irritable Bowel Syndrome: A Narrative Review of the Existing and Emerging Evidence. Nutrients 2019, 11, 2162.

Onderzoek: Minder symptomen na inname van gefermenteerde voeding

Een dieet rijk aan plantaardige voedingsmiddelen gaat vaak gepaard met gasvorming en daarbijhorende klachten. In deze studie onderzochten ze het effect van een gefermenteerd melkproduct met probiotica ter verlichting van deze klachten. Eten van het product zorgde voor minder gasvorming en een betere levenskwaliteit.

Bron: Le Nevé, B.; Martinez-De la Torre, A.; Tap, J.; Derrien, M.; Cotillard, A.; Barba, E.; Mego, M.; Nieto Ruiz, A.; Hernandez-Palet, L.; Dornic, Q.; Faurie, J.-M.; Butler, J.; Merino, X.; Lobo, B.; Pinsach Batet, F.; Accarino, A.; Pozuelo, M.; Manichanh, C.; Azpiroz, F. A Fermented Milk Product with B. lactis CNCM I-2494 and Lactic Acid Bacteria Improves Gastrointestinal Comfort in Response to a Challenge Diet Rich in Fermentable Residues in Healthy Subjects. Nutrients 2020, 12, 320.

Onderzoek: De invloed van geslacht op reacties in de hersenen na eten

In deze studie hebben ze het effect van een maaltijd op de hersenen van mannen en vrouwen onderzocht. Dit hebben ze gedaan met een speciale soort MRI-scan waarop je verschillen in hersenactiviteit kan waarnemen. Na de maaltijd zagen ze een duidelijk verschil in hersenactiviteit tussen mannen en vrouwen. Dit insinueert dat beeldvorming van de hersenen kan helpen in onderzoek waarbij verschillen tussen mannelijke- en vrouwelijke reacties wordt onderzocht.

Bron: Kilpatrick, L.; Pribic, T.; Ciccantelli, B.; Malagelada, C.; Livovsky, D.M.; Accarino, A.; Pareto, D.; Azpiroz, F.; Mayer, E.A. Sex Differences and Commonalities in the Impact of a Palatable Meal on Thalamic and Insular Connectivity. Nutrients 2020, 12, 1627.

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond