Voorkomen van maag- en darmklachten bij COVID-19

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Eerste resultaten van onze studie naar het voorkomen van maag- en darmklachten tijdens COVID-19 gepresenteerd op een Belgisch congres.
Inhoud

Achtergrond

Begin februari 2022 presenteerden we op het Belgische congres voor maag-, darm- en leverziekten de eerste resultaten van onze studie naar maag- en darmklachten tijdens een COVID-19 infectie. 

Wie deed er mee?

Voor deze studie vroegen we aan zoveel mogelijk patiënten met een COVID-19 infectie om een digitale vragenlijst in te vullen. Deze oproep deelden we via de website, maar ook via test-centra in België. 489 personen vulden de vragenlijst in en 430 hiervan hadden een bevestigde infectie.

Welke symptomen komen het meeste voor bij COVID-19?

De meest voorkomende algemene klachten waren vermoeidheid (76.5%), hoofdpijn (62.1%), geurverlies (60.0%), spierpijn (59.5%), koorts (55.9%) en hoesten (53.0%). Andere symptomen zoals keelpijn, neusloop, pijn op de borst en kortademigheid kwamen in minder dan de helft van de deelnemers voor.

Welke maag- en darmklachten komen het meeste voor bij COVID-19?

Meer dan 8 op 10 van de deelnemers aan deze studie hadden last van minstens één maag- of darmklacht. De meest voorkomende klachten waren diarree en verminderde eetlust (allebei in ongeveer de helft van de deelnemers). Andere klachten zoals buikpijn, misselijkheid en overgeven kwamen in minder dan de helft van de deelnemers voor.

We verwachten wel dat het voorkomen van maag- en darmklachten in onze studie hoger ligt dan de realiteit, omdat patiënten met deze klachten zich sneller aangesproken voelen om deel te nemen aan de studie.

Wat nu?

Nu we weten hoe vaak maag- en darmklachten voorkomen tijdens COVID-19 infectie willen we graag weten hoe lang deze klachten aanwezig blijven. We willen ook graag weten of deze klachten een verhoogd risico geven om het prikkelbare darmsyndroom of functionele dyspepsie te ontwikkelen. Hiervoor volgen we alle deelnemers gedurende een jaar op en bevragen we de aanwezigheid van maag- en darmklachten op verschillende tijdstippen.

Bron

Belgian week of gastroenterology 2022

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond