Achtergrond
Inclusie is afgerond. U kan niet meer deelnemen aan de studie. Indien u de eerste vragenlijst reeds invulde zal u de komende maanden nog steeds de volgende vragenlijsten ontvangen.
De wereld is in de ban van de COVID-19 pandemie. Iedereen kent de typische symptomen zoals koorts, hoesten, kortademigheid, geur- en smaakverlies. De maag en darmen kunnen echter ook aangetast worden met symptomen zoals misselijkheid, diarree en braken. Lees ons artikel over maag- en darmklachten bij het coronavirus hier of de update hier.
Infecties van de maag en darmen hebben een effect op de samenstelling van de darmflora, dit zijn de gezonde bacteriën die van nature aanwezig zijn in de darmen. Uit het verleden weten we dat mensen na een buikgriep 10% kans hebben om aandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom en functionele dyspepsie te ontwikkelen. Dit zijn twee aandoeningen waarbij er geen afwijkingen gevonden worden bij de klassieke onderzoeken. Ze veroorzaken buikpijn, problemen met de stoelgang, reflux of maagklachten gelinkt aan de maaltijd.
Momenteel is er nog niet geweten of infectie met COVID-19 ook kan zorgen voor de ontwikkeling van het prikkelbare darmsyndroom of functionele dyspepsie.
Doel
Om te beginnen willen we onderzoeken hoeveel mensen met een acute COVID-19 infectie maag- en darmklachten ontwikkelen.
Vervolgens willen we bepalen hoeveel van deze patiënten nadien het prikkelbare darmsyndroom of functionele dyspepsie ontwikkelen.
Wie zoeken we
Personen ouder dan 18 jaar die COVID-19 hebben of hebben doorgemaakt.
Ook als u geen maag- of darmklachten heeft helpt u ons door de vragenlijsten in te vullen.
Wat zou er gebeuren
Invullen van een digitale vragenlijst tijdens infectie, na 3 maanden, 6 maanden en een jaar
Ook als u reeds genezen bent kan u deelnemen. We vragen dan om bij de eerste vragenlijst terug te denken naar het moment van infectie. U zal de volgende vragenlijsten mogelijks al sneller ontvangen. Bijvoorbeeld: U ontwikkelde de eerste klachten 7 maanden geleden dan zal u na het invullen van de eerste vragenlijst eveneens vragenlijst 2 (opvolging na drie maanden) en vragenlijst 3 (opvolging na zes maanden) ontvangen. Probeer dan telkens terug te denken naar de periode waar deze vragenlijst over gaat.
Status
Inclusie is afgerond. U kan niet meer deelnemen aan de studie. Indien u de eerste vragenlijst reeds invulde zal u de komende maanden nog steeds de volgende vragenlijsten ontvangen.
Contact
Heb je nog vragen? Stuur dan een mailtje naar info@ibsbelgium.org of vul het contactformulier in.