Maag- en darmklachten bij het coronavirus

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
De wereld is momenteel in de ban van het coronavirus. Wist u dat behalve koorts en ademhalingsproblemen ook maag- en darmklachten kunnen voorkomen?
Inhoud

Het coronavirus

De wereld is momenteel in de ban van de corona (COVID-19) pandemie en ook in België blijft het aantal zieke mensen stijgen. Iedereen kent de meest voorkomende symptomen van koorts, hoesten en kortademigheid, maar wist u dat ook maag- en darmklachten kunnen voorkomen?

Lees onze update van september 2020 hier.

Maag- en darmklachten

Eerste studies toonden aan dat ongeveer 5% van de zieke mensen misselijk is of moet overgeven en 4% diarree heeft. Een recente analyse van een Chinese populatie toonde echter dat tot wel 29% van de zieke mensen diarree heeft. Deze maag- en darmklachten kunnen de luchtwegsymptomen enkele dagen voorafgaan en ze worden vaak dan ook niet herkend als een corona infectie.

Overdracht via de stoelgang

Verschillende studies hebben aangetoond dat het corona-virus ook uitgescheiden wordt in de stoelgang. Het is echter nog niet duidelijk of deze virussen nog leven en andere personen kunnen besmetten. Verschillende onderzoeksgroepen zijn actief bezig om dit verder uit te zoeken. In tussentijd kan je je voorzorgen nemen door handen te wassen, badkamers grondig schoon te maken en door te spoelen met een gesloten wc-deksel.

Bronnen

Guan WJ, et al. Clinical characteristics of coronavirus disease 2019 in China. New England Journal of Medicine 2020

Xiao F, et al. Evidence for gastrointestinal infection of SARS-CoV-2. Gastroenterology 2020

Pan L, et al. Clinical characteristics of COVID-19 patients with digestive symptoms in Hubei, China: a descriptive, cross-sectional, multicenter study. American Journal of Gastroenterology 2020

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond