Zijn specifieke bacteriën gelinkt met PDS?

Het microbioom

De afgelopen jaren wordt een verstoring van onze darmbacteriën, ook genaamd het microbioom, als mogelijke oorzaak van PDS genoemd. Het gezond microbioom bestaat uit bacteriële groepen die butyraat produceren, zoals Faecalibacterium. Farmaceutische bedrijven en de voedingsindustrie spelen hier handig op in door allerlei pré- en probiotica op de markt te brengen. Maar vaak ontbreekt het aan wetenschappelijk bewijs dat deze producten überhaupt beterschap kunnen geven. Het is ook nog onvoldoende geweten of deze bevindingen nu oorzaak of gevolg zijn van PDS.

Brachyspira

De Brachyspira bacterie-groep bevindt zich in gecontamineerd water, en kan ons dus besmetten via het drinken van dit water of door directe blootstelling aan besmette stoelgang (minuscule hoeveelheden in voeding, slechte hygiënische omstandigheden, …). De bacteriën hechten zich vast op de meest oppervlakkige laag cellen in de dikke darmwand. Soms zijn ze volledig onschuldig en dienen ze dan ook niet behandeld te worden, zeker wanneer een patiënt geen klachten heeft. En zelfs bij patiënten met klachten zoals aanslepende diarree, is het onduidelijk wat de betekenis is van de Brachyspira als deze dan toch gevonden wordt.

Evidentie voor de rol van Brachyspira in PDS?

In een recent gepubliceerde studie door onderzoekers aan de Universiteit van Gothenburg werd er een link gevonden tussen PDS en Brachyspira. De onderzoekers analyseerden de aanwezigheid van bacteriële eiwitten in darmbiopsies van PDS patiënten. In 31% van de PDS patiënten met diarree  kon deze bacterie aangetoond worden, daar waar deze nooit kon terug gevonden worden bij gezonde vrijwilligers. Het uitroeien van deze bacterie zou in theorie dus een behandelingsoptie in PDS-diarree patiënten. Maar of dit daadwerkelijk het geval is, dient nog onderzocht te worden in bijkomende studies.

Bron

Karolina S Jabbar, Brendan Dolan, Lisbeth Eklund, Catharina Wising, Anna Ermund, Åsa Johansson, Hans Törnblom, Magnus Simren, Gunnar C Hansson. Association between Brachyspira and irritable bowel syndrome with diarrhoea. Gut, 2020.

Meer artikels

Infodag

Deelnemen aan onze infodag is gratis, maar omwille van COVID-19 vragen we wel om in te schrijven. Indien de inschrijvingen volzet zijn zal je op een reservelijst terecht komen.

Kan je toch niet komen of ben je ziek? Laat dit dan op tijd weten zodat andere personen de kans krijgen om te komen.

Vul het formulier hieronder in om je in te schrijven voor onze infodag op 16 oktober. Laat weten met hoeveel personen je zal langs komen zodat we lunch kunnen voorzien.