Stoelgangstransplantatie bij het prikkelbare darmsyndroom

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Stoelgangstransplantatie bij PDS is de laatste nieuwe hype. Maar hoe werkt het nu precies en zijn er ook nadelen?
Inhoud

Wat is het?

De wetenschappelijke term voor een stoelgangstransplantatie is een fecale microbiële transplantatie of FMT. Fecaal wijst op stoelgang en microbieel verwijst naar de darmflora. Bij FMT wordt stoelgang van een gezonde donor bij een patiënt getransplanteerd. Dit kan door middel van een capsule die de patiënt moet inslikken of rechtstreeks via een endoscopisch onderzoek.

Wat is het doel?

Onze darmflora speelt een belangrijke rol in het normaal functioneren van ons lichaam. Afwijkingen in deze darmflora kunnen er dan ook voor zorgen dat iemand ziek wordt. Bij een FMT wordt gezonde darmflora van de donor ingebracht bij een patiënt met een afwijkende darmflora. In de meeste gevallen zal deze gezonde darmflora de afwijkende darmflora vervangen.

Wat zijn de bijwerkingen?

De bijwerkingen op korte termijn van FMT zijn beperkt, met mogelijks wat buikpijn, constipatie of diarree gedurende enkele dagen.

Er is nog niets gekend over de veiligheid van FMT op lange termijn. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat er potentieel overdracht is van het risico op bepaalde aandoeningen gerelateerd aan onze darmbacteriën.

Waarvoor wordt het al gebruikt?

Momenteel wordt FMT enkel routinematig gebruikt voor de behandeling van hardnekkige Clostridium difficile infecties.

Wat is de rol in het prikkelbare darmsyndroom?

Er zijn reeds enkele studies uitgevoerd rond de mogelijke rol van FMT in PDS. De resultaten hiervan zijn echter tegenstrijdig. Sommige studies vinden geen effect op de klachten, terwijl anderen wel een positief effect vinden. Meer onderzoek is nodig voor we FMT kunnen gebruiken als behandeling voor PDS.

Bronnen

El-Salhy M, Hatlebakk JG, Gilja OH, et al. Gut 2019; 0:1-9. 

Fecal microbiota transplantation for treatment of recurrent Clostridioides (formerly Clostridium) difficile infection UpToDate

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond