Wat is de rol van prebiotica en synbiotica?

Picture of Gastauteur
Gastauteur
Samenvatting
Wat is de rol van prebiotica en synbiotica in de behandeling van PDS?
Inhoud

Wat zijn prebiotica en synbiotica?

Prebiotica zijn onverteerbare voedingsstoffen. Een voorbeeld van prebiotica zijn fructanen, oligosacchariden en polysacchariden.

Synbiotica zijn een combinatie van prebiotica en probiotica.

Hoe werken prebiotica en synbiotica?

Prebiotica stimuleren de groei van gezonde darmbacteriën en kunnen zo een positieve invloed hebben op de darmen, hersenen, botten, hart en de stofwisseling.

Synbiotica zijn een combinatie van prebiotica en probiotica. De prebiotica creëren een omgeving waarin de darmbacteriën uit de probiotica beter kunnen groeien. Hierdoor kan de probiotica potentieel een beter effect hebben.

Wat is de rol van prebiotica en synbiotica in PDS?

Er is momenteel onvoldoende bewijs dat prebiotica en synbiotica een positief effect hebben op het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Het gebruik ervan wordt dan ook niet aanbevolen.

Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de mogelijke rol van nieuwe prebiotica en synbiotica in de behandeling van PDS. Hou onze website in de gaten om steeds op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen.

Bronnen

Asha MZ, Khalil SFH. Efficacy and Safety of Probiotics, Prebiotics and Synbiotics in the Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A systematic review and meta-analysis. Sultan Qaboos Univ Med J. 2020 Feb;20(1):e13-e24.

Simon E, Călinoiu LF, Mitrea L, Vodnar DC. Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics: Implications and Beneficial Effects against Irritable Bowel Syndrome. Nutrients 2021 Jun 20;13(6):2112. 

Gastauteur

Dit artikel is geschreven door een gastauteur. Helen Lambrechts is student geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. Voor haar masterproef werkt zij mee aan wetenschappelijk onderzoek over het prikkelbare darmsyndroom.

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond