Wat weten we over Ebastine?

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Ebastine wordt typisch gebruikt bij allergieën, maar ook bij PDS kan het beterschap bieden. Hoe werkt dit nu precies?
Inhoud

Wat is Ebastine?

Ebastine is een antihistaminicum dat de histamine receptoren op mestcellen, gladde spiercellen, bloedvaten en zenuwen blokkeert. Het wordt klassiek gebruikt in de behandeling van allergische symptomen zoals bij hooikoorts.

Wat is het effect van Ebastine op de darmen?

Omdat Ebastine de histamine receptoren op zowel spiercellen als zenuwen blokkeert heeft het een effect op de motiliteit (de bewegingen) van de darm en ook op de gevoeligheid van de darm.

Wat is de rol van Ebastine bij het prikkelbare darmsyndroom?

In 2016 onderzochten de wetenschappers uit Leuven wat het effect van Ebastine is op patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Wanneer patiënten Ebastine innamen dan daalde de typische overgevoeligheid van de darmen die we zien bij PDS en ervaarden patiënten bijgevolg minder buikpijn.

Wat nu?

Zoals het geval is met alle medicatie bij PDS is Ebastine geen wonder oplossing voor iedereen. Voor een deel van de patiënten is Ebastine echter wel een heel goede optie. De kans dat Ebastine werkt is groter bij patiënten met het diarree subtype en patiënten waarbij de klachten ontstaan zijn na een buikgriep.

Deze studie heeft een belangrijke basis gevormd voor verder onderzoek naar de rol van mestcellen en histamine bij PDS. Recent publiceerde dezelfde Leuvense onderzoeksgroep een nieuwe studie over dit onderwerp zoals je reeds eerder kon lezen op onze website.

Bron

Wouters M., Balemans D., Boeckxstaens G.E., et al. Histamine Receptor H1–Mediated Sensitization of TRPV1 Mediates Visceral Hypersensitivity and Symptoms in Patients with Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology. (2016)

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond