Functioneel boeren

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Boeren is een natuurlijk proces. We spreken dan ook pas van afwijkend of functioneel boeren als je vaak moet boeren en dit een storend effect heeft op je leven.
Inhoud

Wat is het?

Boeren is een normaal proces en we spreken dan ook enkel van afwijkend of functioneel boeren als het heel vaak voorkomt en het een invloed heeft op iemands leven. Afhankelijk van waar de boer vandaan komt kunnen we spreken van een gastrische boer (lucht komt vanuit de maag) of een supragastrische boer (lucht komt vanuit de slokdarm). Dit onderscheid kunnen we goed maken met behulp van een zogenaamde impedantiemeting.

Hoe stellen we de diagnose?

Net zoals bij het prikkelbare darmsyndroom zullen we andere aandoeningen uitsluiten door enkele vragen te stellen en eventueel aanvullende onderzoeken uit te voeren.

Rome IV criteria:

  1. Storend boeren dat een effect heeft op het normale functioneren gedurende minstens drie dagen per week

Wat is de behandeling?

De behandeling hangt af van de oorsprong van de boer. Bij supragastrisch boeren komt de lucht vanuit de slokdarm en vaak komt dit dan ook door het zogenaamde “luchthappen”. Een goede behandeling hiervoor is het aanleren van ademhalingstechnieken. Verder kan de voeding worden aangepast met het vermijden van bijvoorbeeld kauwgom en bruisende dranken.

De behandeling van gastrisch boeren is grotendeels hetzelfde. Ook hier is aandacht voor de voeding en het aanleren van ademhalingstechnieken belangrijk. Hierbij komt nog dat er bij gastrisch boeren ook medicatie kan geprobeerd worden die de spieren verslapt of die zorgt voor verminderde gasproductie. Deze laatste wordt ook gebruikt bij functionele bloating, namelijk simethicon (Imonogas®).

Bron

Rome IV foundation

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond