Nieuwe studie: Lokale immuunrespons tegen voeding als oorzaak van PDS

De studie

Begin januari 2021 werd een nieuwe studie van onze collega’s van de Universiteit Leuven gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

In deze studie hebben ze onderzocht hoe het komt dat sommige PDS patiënten uitgesproken symptomen ontwikkelen na de maaltijd. Hiervoor zijn ze begonnen met een studie op muizen.

Conclusies

Uit het onderzoek op muizen bleek dat een infectie in de darmen met bacteriën een immuunrespons kan uitlokken die ervoor zorgt dat het lichaam afweerstoffen maakt tegen bepaalde voedingsmiddelen. Deze reactie is lokaal in de darmen en niet in het gehele lichaam zoals bij allergieën. Wanneer het lichaam nadien opnieuw wordt blootgesteld aan deze voedingsmiddelen dan zullen mestcellen geactiveerd worden. Mestcellen zijn immuuncellen die vooral gekend zijn voor hun rol bij allergieën. Wanneer ze geactiveerd worden dan produceren ze verschillende stoffen zoals bijvoorbeeld histamine. Deze histamine zal er op zijn beurt voor zorgen dat de zenuwen in de darmwand geprikkeld worden wat zal zorgen voor pijn.

Wanneer de onderzoekers de darmen van bepaalde PDS patiënten blootstellen aan deze voedingsmiddelen dan merkten ze dat ook hier de mestcellen geactiveerd worden.

Wat nu?

Deze studie toont aan dat mestcellen bij een deel van de PDS patiënten een belangrijke rol spelen. Dit is vooral het geval bij post-infectieuze PDS doordat het lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen voedingsmiddelen tijdens een buikgriep. Het risico om deze vorm van PDS te ontwikkelen is vermoedelijk deels genetisch bepaald. We zien bijvoorbeeld dat deze patiënten vaker ziektes hebben zoals astma, eczeem of hooikoorts.

Ook op vlak van behandeling zorgt dit voor nieuwe mogelijkheden. Zo is het reeds geweten dat sommige patiënten een goed effect hebben van Ebastine. Ebastine is een medicijn dat typisch gebruikt wordt bij allergieën. Het blokkeert namelijk histamine vrijgesteld door de mestcellen.

Toekomstig onderzoek naar mestcellen en medicijnen die een effect hebben op deze cellen is dan ook veelbelovend. Blijf op de hoogte van toekomstig onderzoek via onze nieuwsbrief en sociale media.

Ook in Antwerpen loopt er momenteel onderzoek naar mestcellen. Interesse? Lees er hier meer over.

Bron

Aguilera-Lizarraga, J., Florens, M.V., Viola, M.F. et al. Local immune response to food antigens drives meal-induced abdominal pain. Nature (2021).

Meer artikels

Infodag

Deelnemen aan onze infodag is gratis, maar omwille van COVID-19 vragen we wel om in te schrijven. Indien de inschrijvingen volzet zijn zal je op een reservelijst terecht komen.

Kan je toch niet komen of ben je ziek? Laat dit dan op tijd weten zodat andere personen de kans krijgen om te komen.

Vul het formulier hieronder in om je in te schrijven voor onze infodag op 16 oktober. Laat weten met hoeveel personen je zal langs komen zodat we lunch kunnen voorzien.