Reflux hypersensitiviteit

Wat is het?

We spreken van reflux hypersensitiviteit als iemand klachten krijgt bij blootstelling aan normale hoeveelheden reflux. Klachten kunnen bijvoorbeeld een brandend gevoel achter het borstbeen zijn of pijn op de borst. Er is hier sprake van een verhoogde gevoeligheid (= hypersensitiviteit) van de slokdarm op normale prikkels.

Hoe stellen we de diagnose?

Net zoals bij het prikkelbare darmsyndroom zullen we andere aandoeningen uitsluiten door enkele vragen te stellen en eventueel aanvullende onderzoeken uit te voeren.

Rome IV criteria: Minstens tweemaal per week

  1. Brandend gevoel achter het borstbeen of pijn op de borst
  2. Normale gastroscopie en geen aanwijzingen van een onderliggende aandoening
  3. Geen grote afwijkingen in de motoriek van de slokdarm
  4. Bewijs dat symptomen uitgelokt worden door reflux, ook al is er een normale zuurblootstelling

Wat is de behandeling?

In sommige gevallen kunnen klassieke zuurremmers de klachten verlichten. Voor veel patiënten is dit echter niet voldoende en zullen er, net zoals bij veel andere functionele aandoeningen, antidepressiva worden opgestart om in te werken op de zenuwgeleiding.

Bron

Rome IV

Meer artikels

Infodag

Deelnemen aan onze infodag is gratis, maar omwille van COVID-19 vragen we wel om in te schrijven. Indien de inschrijvingen volzet zijn zal je op een reservelijst terecht komen.

Kan je toch niet komen of ben je ziek? Laat dit dan op tijd weten zodat andere personen de kans krijgen om te komen.

Vul het formulier hieronder in om je in te schrijven voor onze infodag op 16 oktober. Laat weten met hoeveel personen je zal langs komen zodat we lunch kunnen voorzien.