Het effect van voeding en darmbacteriën op PDS symptomen

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Nieuwe studie naar de wisselwerking tussen de voeding en darmbacteriën in het ontstaan van PDS symptomen.
Inhoud

Achtergrond

Een nieuwe studie van Franse en Zweedse onderzoekers onderzocht de link tussen dieet, darmbacteriën en de ernst van symptomen bij patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

Resultaten

De onderzoekers ontdekten dat patiënten met ernstige klachten meer lage kwaliteit voeding eten tijdens de hoofdmaaltijden. Onder voeding van lage kwaliteit valt bijvoorbeeld verwerkte voeding, snoep, gefrituurd eten en frisdranken. Verwerkte voeding bevat eveneens meer polyolen die we kennen als een onderdeel van de FODMAPs.   

In een tweede deel van de studie hebben de onderzoekers de wisselwerking tussen de darmbacteriën en de voeding bekeken. Ze ontdekten dat patiënten met ernstige klachten meer hydrogenase A3 in de darmen hebben. Hydrogenase A3 is een stofje dat geproduceerd wordt door onze darmbacteriën en helpt met de vertering van koolhydraten. Wanneer darmbacteriën koolhydraten verteren wordt er gas geproduceerd wat voor klachten kan zorgen bij PDS patiënten.

Wat nu?

Deze studie toont het belang van voeding en onze darmbacteriën in het ontstaan van klachten bij PDS. Hiernaast benadrukt ze nogmaals hoe belangrijk de wisselwerking tussen onze voeding, darmbacteriën en darmen is. De studie vormt de basis voor toekomstig onderzoek naar deze wisselwerking.

Bron

Tap, J., Störsrud, S., Le Nevé, B. et al. Diet and gut microbiome interactions of relevance for symptoms in irritable bowel syndrome. Microbiome 9, 74 (2021).

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond