Functionele dyspepsie

Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
We spreken van functionele dyspepsie als iemand last heeft van maagpijn, misselijkheid of weinig eetlust heeft.
Inhoud

Wat is het?

Bij functionele dyspepsie staan maagklachten zoals postprandiale (na de maaltijd) volheid, een vroegtijdig verzadigd gevoel, maagpijn en een brandend gevoel ter hoogte van de maag op de voorgrond. Andere symptomen die kunnen voorkomen zijn overmatig boeren en misselijkheid. Functionele dyspepsie en het prikkelbare darmsyndroom komen vaak samen voor.

Afhankelijk van het type klachten dat op de voorgrond staat kunnen we functionele dyspepsie onderverdelen in twee groepen. We spreken van ‘postprandiaal distress syndroom’ als een snel verzadigd gevoel en langdurig volheidsgevoel na de maaltijd optreden. Wanneer vooral maagpijn en een brandend gevoel op de voorgrond staan dan spreken we van een ‘epigastrisch pijnsyndroom’.

Hoe stellen we de diagnose?

Net zoals bij het prikkelbare darmsyndroom zullen we andere aandoeningen uitsluiten door enkele vragen te stellen en indien nodig aanvullende onderzoeken uit te voeren.

Rome IV criteria postprandiaal distress syndroom:

  1. Minstens 3 dagen per week één of meer van de volgende:
    1. Storende postprandiale volheid
    2. Storend vroegtijdig verzadigd gevoel
  2. Geen aanwijzingen voor organische ziekte

 

Rome IV criteria epigastrisch pijnsyndroom:

  1. Minstens 1 dag per week één of meer van de volgende:
    1. Storende maagpijn
    2. Storend brandend gevoel ter hoogte van de maag
  2. Geen aanwijzingen voor organische ziekte

Wat is de behandeling?

Net zoals bij PDS berust de behandeling van functionele dyspepsie in de eerste plaats op levensstijl- en dieetaanpassingen. Eén van de belangrijkste adviezen hierbij is het eten van frequente, kleine, niet-vette maaltijden en het vermijden van prikkelende zaken zoals koffie, roken en alcohol. Natuurlijke middelen met gember kunnen eveneens een verlichtend effect bieden. Bij onvoldoende beterschap kan medicamenteuze therapie met zuurremmers, prokinetica of antidepressiva geprobeerd worden. Prokinetica zijn een groep van medicijnen die de bewegingen van de maag stimuleren. Net zoals bij PDS beïnvloeden antidepressiva de wisselwerking tussen de hersenen en de maag.  

Bron

Rome IV foundation

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond