Functionele dyspepsie

Wat is het?

Bij functionele dyspepsie staan maagklachten zoals postprandiale (na de maaltijd) volheid, een vroegtijdig verzadigd gevoel, maagpijn en een brandend gevoel ter hoogte van de maag op de voorgrond. Andere symptomen die kunnen voorkomen zijn overmatig boeren en misselijkheid. Functionele dyspepsie en het prikkelbare darmsyndroom komen vaak samen voor.

Afhankelijk van het type klachten dat op de voorgrond staat kunnen we functionele dyspepsie onderverdelen in twee groepen. We spreken van ‘postprandiaal distress syndroom’ als een snel verzadigd gevoel en langdurig volheidsgevoel na de maaltijd optreden. Wanneer vooral maagpijn en een brandend gevoel op de voorgrond staan dan spreken we van een ‘epigastrisch pijnsyndroom’.

Hoe stellen we de diagnose?

Net zoals bij het prikkelbare darmsyndroom zullen we andere aandoeningen uitsluiten door enkele vragen te stellen en indien nodig aanvullende onderzoeken uit te voeren.

Rome IV criteria postprandiaal distress syndroom:

 1. Minstens 3 dagen per week één of meer van de volgende:
  1. Storende postprandiale volheid
  2. Storend vroegtijdig verzadigd gevoel
 2. Geen aanwijzingen voor organische ziekte

 

Rome IV criteria epigastrisch pijnsyndroom:

 1. Minstens 1 dag per week één of meer van de volgende:
  1. Storende maagpijn
  2. Storend brandend gevoel ter hoogte van de maag
 2. Geen aanwijzingen voor organische ziekte

Wat is de behandeling?

Net zoals bij PDS berust de behandeling van functionele dyspepsie in de eerste plaats op levensstijl- en dieetaanpassingen. Eén van de belangrijkste adviezen hierbij is het eten van frequente, kleine, niet-vette maaltijden en het vermijden van prikkelende zaken zoals koffie, roken en alcohol. Natuurlijke middelen met gember kunnen eveneens een verlichtend effect bieden. Bij onvoldoende beterschap kan medicamenteuze therapie met zuurremmers, prokinetica of antidepressiva geprobeerd worden. Prokinetica zijn een groep van medicijnen die de bewegingen van de maag stimuleren. Net zoals bij PDS beïnvloeden antidepressiva de wisselwerking tussen de hersenen en de maag.  

Bron

Rome IV foundation

Infodag

Deelnemen aan onze infodag is gratis, maar omwille van COVID-19 vragen we wel om in te schrijven. Indien de inschrijvingen volzet zijn zal je op een reservelijst terecht komen.

Kan je toch niet komen of ben je ziek? Laat dit dan op tijd weten zodat andere personen de kans krijgen om te komen.

Vul het formulier hieronder in om je in te schrijven voor onze infodag op 16 oktober. Laat weten met hoeveel personen je zal langs komen zodat we lunch kunnen voorzien.