Minder PDS klachten tijdens COVID-19 lockdown?

Achtergrond

Tijdens de Digestive Disease Week (DDW) van 2021 werd een nieuwe studie voorgesteld door een Argentijnse onderzoeksgroep. Voor deze studie hebben ze patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) opgevolgd tijdens de lokale lockdown. De theorie was dat patiënten meer symptomen zouden ondervinden door toegenomen stress.

Resultaten

Voor de lockdown had 50% van de patiënten in de studie een ernstige vorm van PDS. Tijdens de lockdown is dit gezakt naar 30%. Dit is dus het omgekeerde van wat de onderzoekers voorspeld hadden. Naast de verbetering van PDS-symptomen (onder andere minder pijn en opgezette buik) was er ook een verbetering in angst, fibromyalgie en chronische vermoeidheid. Klachten zoals brandend maagzuur en reflux namen dan weer toe tijdens de lockdown.

Invloed van levensstijlfactoren?

Onderzoekers vermoeden dat de afname van klachten te verklaren is door veranderingen in de levensstijl tijdens de lockdown. Patiënten blijven thuis in een meer ontspannen omgeving in de nabijheid van familie. Verder is er meer controle over andere factoren zoals beweging en de voeding.

Wat brengt de toekomst?

Een uitgebreidere studie is nodig om met zekerheid te kunnen zeggen hoe het komt dat patiënten minder symptomen ondervinden.

Deze studie bevestigd de belangrijke invloed van voeding en een gezonde levensstijl, met zo min mogelijk stress, op symptomen bij PDS.

Meer artikels

Infodag

Deelnemen aan onze infodag is gratis, maar omwille van COVID-19 vragen we wel om in te schrijven. Indien de inschrijvingen volzet zijn zal je op een reservelijst terecht komen.

Kan je toch niet komen of ben je ziek? Laat dit dan op tijd weten zodat andere personen de kans krijgen om te komen.

Vul het formulier hieronder in om je in te schrijven voor onze infodag op 16 oktober. Laat weten met hoeveel personen je zal langs komen zodat we lunch kunnen voorzien.