Functionele anorectale pijn

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Bij functionele anorectale pijn heeft iemand pijn ter hoogte van de endeldarm. Afhankelijk van de kenmerken kunnen we deze onderverdelen in verschillende types.
Inhoud

Wat is het?

We kunnen anorectale pijn onderscheiden in verschillende types op basis van het patroon van de pijn. De twee belangrijkste types zijn het levator ani syndroom en proctalgia fugax.

Bij het levator ani syndroom is er een doffe pijn of druk ter hoogte van de endeldarm die toeneemt bij neerzitten. Bij het lichamelijk onderzoek kan er een spasme of gevoeligheid van de bekkenbodem gevonden worden.

Bij proctalgia fugax is er een plotse pijn (scherp, knagend of krampend) ter hoogte van de endeldarm die kort aanhoudt en dan volledig verdwijnt. Deze pijnstoten komen meestal minder dan vijf keer per jaar voor en kunnen uitgelokt worden door een stressvolle periode.

Hoe stellen we de diagnose?

Net zoals bij het prikkelbare darmsyndroom zullen we andere aandoeningen uitsluiten door enkele vragen te stellen en eventueel aanvullende onderzoeken uit te voeren.

Rome IV criteria Levator ani syndroom:

  1. Chronische of weerkerende pijn ter hoogte van de endeldarm
  2. Pijnopstoten duren 30 minuten of langer
  3. Bij lichamelijk onderzoek een gevoelige puborectalis spier (onderdeel van de bekkenbodem)
  4. Geen andere aandoening aanwezig die deze klachten kan verklaren

 

Rome IV criteria proctalgia fugax:

  1. Weerkerende episodes van pijn ter hoogte van de endeldarm die niet gerelateerd is aan de stoelgang
  2. Pijnopstoten duren enkele seconden tot minuten, maar nooit langer dan 30 minuten
  3. Tussen deze pijnopstoten door is er geen pijn ter hoogte van de anus of de endeldarm
  4. Geen andere aandoening aanwezig die deze klachten kan verklaren

Wat is de behandeling?

Bij het levator ani syndroom kunnen er verschillende zaken geprobeerd worden ter behandeling. Warme zitbaden en massage van de bekkenbodem kunnen ervoor zorgen dat de spieren ontspannen en de pijn afneemt. Als dit niet voldoende is kan biofeedback of elektrische stimulatie van de spieren geprobeerd worden. Een laatste mogelijkheid is het gebruik van medicatie die de spieren ontspant.

Aangezien pijnopstoten bij proctalgia fugax niet vaak voorkomen en vaak maar kort duren, is een behandeling hier meestal niet nodig. De geruststelling dat het niets ernstig is, is voldoende. Indien de pijnopstoten toch vaak voorkomen of lang aanhouden dan kan er een puffer gebruikt worden, zoals bij astma, die de spieren doet ontspannen.

Bron

Rome IV foundation

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond