Wat onze neus ons kan leren over het prikkelbare darmsyndroom

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
In dit recent gepubliceerde artikel wordt alles wat we weten over de rol van geuren en gassen in het prikkelbare darmsyndroom samengevat.
Inhoud

Achtergrond

De lucht rondom ons bestaat voor een groot gedeelte uit volatiele organische stoffen of VOS. Deze VOS bepalen bijvoorbeeld wat we ruiken met onze neus. Ons eigen lichaam maakt VOS aan en bij bepaalde ziektes kan deze samenstelling veranderen. Ooit al gemerkt dat windjes anders ruiken afhankelijk van je klachten? Naast ons eigen lichaam worden VOS ook geproduceerd door onze darmflora, vertering van voeding en medicatie. Deze VOS kunnen we vervolgens makkelijk detecteren in onze adem, urine, stoelgang of windjes.

Wij publiceerden recent een studie waarin we alles wat geweten is over deze VOS in het prikkelbare darmsyndroom hebben samengevat. In dit artikel beschrijven we kort de belangrijkste conclusies.

Conclusie

Wanneer we alle studies bekijken die VOS hebben bestudeerd in PDS dan kunnen we besluiten dat deze stoffen een belangrijke rol spelen. Ze kunnen helpen met de diagnose van PDS, maar kunnen ook een rol spelen in de opvolging. Ze zouden zelfs kunnen helpen om de beste behandelingsoptie te bepalen en zo veel frustraties te vermijden.

En wat nu?

VOS kunnen potentieel een belangrijke rol spelen bij PDS en verder onderzoek is dan ook broodnodig. Wil jij hier ook graag aan meewerken? Hier kan je meer informatie vinden over een studie die lopende is en waarvoor we nog steeds vrijwilligers zoeken.

Bron

Van Malderen K, De Winter BY, De Man JG, De Schepper HU, Lamote K Volatomics in inflammatory bowel disease and irritable bowel syndrome EBioMedicine, Volume 54, 2020, 102725, ISSN 2352-3964, https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2020.102725.

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond