Functionele buikpijn

Wat is het?

Functionele buikpijn of centraal gemedieerd abdominaal pijnsyndroom (CAPS) wordt gekenmerkt door bijna continue buikpijn die meestal niet gerelateerd is aan het normaal functioneren van de maag en darmen (bv. eten of stoelgang maken). Zoals bij andere functionele aandoeningen is er ook hier geen duidelijke onderliggende oorzaak die de symptomen verklaart.

Hoe stellen we de diagnose?

Net zoals bij het prikkelbare darmsyndroom zullen we andere aandoeningen uitsluiten door enkele vragen te stellen en eventueel aanvullende onderzoeken uit te voeren.

Rome IV criteria:

  1. Continue of bijna continue buikpijn
  2. Meestal geen relatie met het normaal functioneren van maag en darmen
  3. De pijn zorgt voor een beperking in het normale dagelijkse functioneren
  4. De pijn is echt en niet gespeeld
  5. De pijn kan niet verklaard worden door een onderliggende aandoening

Wat is de behandeling?

Een belangrijk onderdeel van de behandeling van functionele buikpijn is psychologische ondersteuning en het aanleren van technieken om op een gezonde manier om te gaan met de pijn. Zoals in andere functionele aandoeningen kan ook hier gewerkt worden op de zenuwgeleiding. Door het geven van antidepressiva kunnen de overdreven pijnsignalen uit de buik onderdrukt worden.

Bron

Rome IV foundation

Meer artikels

Infodag

De inschrijvingen voor onze infodag zijn volzet. Je kan je wel nog inschrijven op de reservelijst om op de hoogte te blijven.