Hoogtepunten van het BWGE-congres 2024

Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
In dit artikel geven we een kort overzicht van enkele hoogtepunten van het BWGE-congres 2024.
Inhoud

Wat is het BWGE-congres?

De Belgian week of Gastroenterology of BWGE is het jaarlijks congres voor gastro-enterologen in België. Hier komen allerlei experten samen om de laatste onderzoeksresultaten te delen. Dit jaar was er voor de eerste keer een sessie van de BSNM. De Belgian Society of Neurogastroenterology and Motility (BSNM) is een vereniging van gastro-enterologen gespecialiseerd in onder ander motiliteitsaandoeningen. De BSNM is opgericht in 2023 met als doel communicatie en onderzoek rond motiliteitsaandoeningen te verbeteren.

In dit artikel geven we een kort overzicht van enkele interessante studies die gepresenteerd werden tijdens de sessie van de BSNM.

Veranderingen in de darmwand na blootstelling aan voedingsallergenen

In deze studie onderzochten onderzoekers van UZ Leuven wat er gebeurde wanneer de twaalfvingerige darm van patiënt met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) werd blootgesteld aan bepaalde voedingsallergenen. De geteste voedingsallergenen waren vis en schaaldieren, noten, eiwit, soja, melk, tarwe. Na blootstelling van de darm werd de darmwand met een speciale microscoop onderzocht. Een reactie werd als positief beschouwd wanneer contrast dat via de bloedvaten werd ingespoten vrijgegeven werd door cellen in de darmwand. In totaal werden er 20 patiënten getest. De meeste reacties werd gezien na toediening van melk (54%) gevolgd door vis en schaaldieren (50%), ei (36%), noten (33%), tarwe (30%) en soja (20%). Bijkomende testen die keken naar de doorlaatbaarheid van de darm en het tryptase waren echter normaal.

Bron: Balsiger L. et al. Acute food induced mucosal alterations visualised using confocal laser endomicroscopy in the duodenum of irritable bowel syndrome patients

Verminderde intake van voedingsstoffen bij het FODMAP-dieet

In deze studie van UZ Leuven evalueerden de onderzoekers de intake van macro-nutriënten (bv. koolhydraten, calorieën, vet, …) en FODMAPs van patiënten voor en tijdens het volgen van een FODMAP-dieet. Tijdens het volgen van een FODMAP-dieet daalde de intake van calorieën, koolhydraten, suiker, vet en verzadigde vetzuren significant. Dit ging meestal ook gepaard met gewichtsverlies. Logischerwijs was er ook een significant lagere intake van FODMAPs. Er was geen verband tussen een succesvolle respons en de intake van calorieën, koolhydraten, vet of FODMAPs.

Bron: Routhiaux K. et al. Reduced macronutriënt and FODMAP intake in IBS patients following the low FODMAP diet

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond