Stellingen prikkelbare darmsyndroom

Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Enkele vaak voorkomende vragen rond PDS kort uitgelegd.
Inhoud

Er bestaat geen magische pil voor PDS

De onderliggende oorzaak van klachten bij PDS is nog niet helemaal gekend. Dit maakt dat er ook geen specifieke behandeling bestaat, we kunnen enkel de symptomen behandelen die iemand ondervindt. Soms gaat het vinden van een geschikte behandeling heel vlot, maar bij andere mensen kan het lang duren voor de klachten onder controle zijn. Er is geen enkel medicijn dat geschikt is voor alle mensen met PDS.

PDS zit in je hoofd

PDS is geen ingebeelde ziekte. Wel kan een traumatische, stressvolle gebeurtenis ervoor zorgen dat een persoon PDS ontwikkelt. Dit komt door een uitgesproken reactie van het lichaam op deze gebeurtenis. Ook merken we dat stress ervoor zorgt dat klachten worden uitgelokt of verergerd bij mensen met PDS. Hoe dit precies in zijn werk gaat is nog niet helemaal gekend, maar de verstoorde wisselwerking tussen de hersenen en de darmen speelt hierin een belangrijke rol.

Na de behandeling ben ik voor altijd genezen

PDS is een chronische aandoening die we niet kunnen genezen, we kunnen enkel de symptomen behandelen. Wel is het soms zo dat klachten na een aantal jaren spontaan uitdoven en verdwijnen.

Van PDS kan je niet doodgaan

PDS is een ziekte met een grote invloed op de levenskwaliteit, maar ze zal er niet voor zorgen dat mensen eerder sterven. Er is ook geen grotere kans op het ontwikkelen van kanker.

Ik ben de enige die PDS heeft

PDS is een heel frequente aandoening. Tussen de 10-15% van de Europese bevolking zou PDS hebben. Dit cijfer is vermoedelijk zelfs een onderschatting aangezien niet iedereen met PDS een arts raadpleegt. Darmproblemen zijn vaak nog een taboeonderwerp, hierdoor kan het lijken dat je de enige bent met PDS, maar de kans is groot dat je nog mensen kent die PDS hebben. 

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond