PDS symptomen bij inflammatoire darmziekten

Picture of Kathleen Van Malderen
Kathleen Van Malderen
Samenvatting
Bij inflammatoire darmziekten komen vaak symptomen voor die lijken op PDS. Wat zijn deze symptomen en hoe ontstaan ze?
Inhoud

Wat zijn inflammatoire darmziekten?

Inflammatoire darmziekten of IBD worden gekenmerkt door de aanwezigheid van ontsteking of inflammatie in de slijmvliezen en het bloed. Deze ontsteking kan aangetoond worden met behulp van een bloedonderzoek, stoelgangsonderzoek, beeldvorming of biopsies (stukjes van de darmwand).

Inflammatoire darmziekten zijn onder te verdelen in twee grote subtypes namelijk de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. IBD komt veel minder vaak voor dan het prikkelbare darmsyndroom (PDS) met ongeveer 0,2% van alle mensen die deze ziekte hebben.

Net zoals PDS is IBD een chronische ziekte die verloopt met opstoten en die een belangrijke impact kan hebben op de levenskwaliteit. Ook bij IBD spelen verschillende factoren een rol in het ontstaan van symptomen.

Kan PDS voorkomen bij inflammatoire darmziekten?

Wanneer IBD-patiënten in remissie zijn, de periode tussen opstoten, dan kunnen ze symptomen hebben die passen bij PDS. We spreken hier dan over post-IBD PDS. Dit kan ervoor zorgen dat de diagnose en het onderscheid tussen IBD en PDS niet altijd even eenvoudig is.

Hoe vaak komen PDS symptomen voor bij inflammatoire darmziekten?

Post-IBD PDS komt voor bij ongeveer 35% van de IBD-patiënten en is vaker aanwezig bij patiënten met de ziekte van Crohn. De kans op het ontwikkelen van post-IBD PDS wordt niet beïnvloed door de uitgebreidheid van de ziekte of de ernst van symptomen. Ook de behandeling of duur van de remissie periode hebben geen invloed. Patiënten met een depressie of angststoornis hebben een grotere kans om post-IBD PDS te ontwikkelen.

Wat is de oorzaak van PDS symptomen bij inflammatoire darmziekten?

Eén van de theorieën over de oorzaak van post-IBD PDS zegt dat veranderingen in de darmbacteriën en de doorlaatbaarheid van de darm aan de basis zouden liggen. De verhoogde doorlaatbaarheid van de darm zorgt ervoor dat bacteriën en ontstekingscellen door de darmwand gaan en de zenuwen prikkelen. Deze prikkeling leidt uiteindelijk tot een overgevoeligheid van de zenuwen met pijn als gevolg.

Wat is de behandeling van PDS symptomen bij inflammatoire darmziekten?

De behandeling van post-IBD PDS is hetzelfde als de standaardbehandeling voor PDS. Afhankelijk van welke klachten het meeste op de voorgrond staan kunnen verschillende dingen geprobeerd worden. Lees er meer over op onze behandelingspagina.

Bron

Mukaddes Tozlu, Brooks Cash & Atilla Ertan (2020) Dilemma in post-IBD patients with IBS-D symptoms; A 2020 overview Expert Review of Gastroenterology & Hepatology

Hans Strid (2020) Prevalence of IBS-type symptoms in IBD The Lancet Gastroenterology & Hepatology, Volume 5, Issue 12, Pages 1029-1031, ISSN 2468-1253

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond