Wetenschappelijk onderzoek

We weten nog steeds heel veel niet over het prikkelbare darmsyndroom. Wetenschappers en artsen zijn dan ook dagelijks bezig met wetenschappelijk onderzoek naar het prikkelbare darmsyndroom om PDS beter te begrijpen.

We kunnen onderzoeken onderverdelen in drie grote domeinen, deze hangen echter allemaal nauw samen en veel studies beperken zich dan ook niet tot één domein.

Ten eerste zijn er de studies die meer proberen te weten te komen over hoe PDS nu exact ontstaat. Waarom krijgt iemand PDS? Wat gaat er mis in het lichaam?

Vervolgens hebben we de studies die onderzoeken hoe we de diagnose van PDS kunnen stellen. Momenteel hebben we nog geen goede test die ons met zekerheid kan zeggen of iemand PDS heeft. Hierdoor krijgen mensen met PDS vaak veel verschillende onderzoeken om andere aandoeningen en ziektes uit te sluiten. Om nieuwe diagnostische tests te ontwikkelen is het echter belangrijk dat we weten hoe PDS nu exact ontstaat.

Als laatste hebben we de studies die proberen een betere behandeling te vinden voor PDS. Aangezien we niet weten hoe PDS exact wordt veroorzaakt kunnen we deze oorzaak ook niet behandelen.

Wetenschappelijk onderzoek

Behandeling nu focust dan ook op het verbeteren van individuele symptomen. Bijvoorbeeld behandelen van diarree, constipatie of buikpijn. Deze behandelingen werken echter niet voor iedereen even goed. Door meer te weten te komen over de onderliggende oorzaak van PDS kunnen we betere behandelingen ontwikkelen die meer mensen helpen. In alle Belgische universiteiten lopen momenteel studies die één of meerdere van deze domeinen onderzoeken en die allemaal meer te weten willen komen over PDS. Om deze studies tot een goed einde te brengen hebben we echter vrijwilligers nodig die hieraan willen meewerken. Zowel mensen met PDS als gezonde mensen zonder klachten. Afhankelijk van de studie kan het gaan om het invullen van vragenlijsten, een bloed- of fecesstaal geven, … .

Hier kan je meer informatie vinden over de studies die momenteel lopen aan onze universiteiten. Zo bent u op de hoogte van wat er gebeurt en kan u indien u dat zou wensen kijken of u in aanmerking komt om deel te nemen als vrijwilliger.

Bedankt

Graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels of vorderingen rond het thema IBS (prikkelbare darmsyndroom). Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief

Logo IBS Belgium zonder achtergrond